Instalacija se bo vsak dan med 17. in 21. uro odzivala na obiskovalce z zvoki in svetlobo. Foto: MoTA Točka
Instalacija se bo vsak dan med 17. in 21. uro odzivala na obiskovalce z zvoki in svetlobo. Foto: MoTA Točka
false
Moonolith se s svetlobo in zvokom odziva na gibanje ljudi v bližini. Foto: BoBo

Večplasten site-specific projekt bodo postavili 3. decembra in bo sredi trga ostal natanko mesec dni. Instalacija korespondira z družbeno realnostjo oziroma z mimoidočimi s predstavljanjem naravnih elementov z naravo in vesoljem, obenem pa je vpeta v naravovarstvene projekte, ki odpirajo širša okoljska vprašanja. V imenu Moonolitha je po besedah Luke Zagoričnika iz MoTE, Muzeja tranzitornih umetnosti, ki je producent projekta, ujeta vez s tradicijo kiparskih monolitov in obenem futuristično utopijo.

Z Moonolithom Bricelj Baraga nadaljuje in nadgrajuje sedem projektov, ki jih je zasnoval v sodelovanju s programerji in zvočnimi oblikovalci. Prejšnje različice instalacije, ki so nosile ime DarkStar, so gostovale že po vsej Evropi, od Londona, Haaga, Lizbone, Eindhovna, Bilbaa do Aten. V okviru Sonica festivala in Svetlobne gverile pa so bile predstavljene tudi v Sloveniji.

Pri najnovejši okroglasti skulpturi, visoki štiri metre in visoki 5,5 metra, ga je zanimalo, kako se ta odziva na ljudi, zato se bo instalacija vsak dan med 17. in 21. uro odzivala na obiskovalce z zvoki in svetlobo. Gre za prvo med instalacijami, ki bo postavljena zunaj, pod milim nebom, razlaga umetnik. Kar pa pomeni, da ob slabem vremenu - dežju ali snegu - zaradi senzorjev ne bo delovala.

Vse o vesolju, tehnologijah in svetlobi
Instalacija se bo pozneje najverjetneje selila na Ljubljanski grad, v času postavitve na Trgu republike pa bo ob njej stal tudi Moonolith lab, mobilna enota, ki bo ponujala prostor za delavnice in predavanja na teme svetlobe, vesolja in tehnologije. Otroci bodo lahko med drugim izdelali kalejdoskop, oblikovali "vesoljske" razglednice in svetlobne žige. Med gostujočimi predavatelji bosta tudi oblikovalec zvoka in akustik Janez Križaj ter arhitektka Nika Grabar.

Instalacijo bodo slovesno odprli v četrtek ob 20.00 s koncertom francoskega umetnika Erica Raynauda.