JR-jevo delo zahteva popolno stapljanje s soseskami, favelami in vasmi po vsem svetu, fotografiranje tamkajšnjih prebivalcev in spoznavanje njihovih zgodb, so zapisali v utemeljitvi nagrade TED, ki jo je umetnik dobil leta 2010. Foto: BoBo
JR-jevo delo zahteva popolno stapljanje s soseskami, favelami in vasmi po vsem svetu, fotografiranje tamkajšnjih prebivalcev in spoznavanje njihovih zgodb, so zapisali v utemeljitvi nagrade TED, ki jo je umetnik dobil leta 2010. Foto: BoBo
Slovenski študenti skušajo opozoriti predvsem na fatalistično, negativno nastrojenost družbe. Foto: BoBo
Utrinek izraelske različice projekta Inside Out.
Brv boja proti nestrpnosti

Projekt sta v Slovenijo (v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška in Mestno občino Ljubljana) pripeljali Vida Mulec in Vanja Černivec, nekdanji študentki mednarodnih odnosov, ki sta želeli izpostaviti odnos mladih do trenutnega ekonomskega, pravnega in moralnega stanja v Sloveniji. K projektu sta povabili študente 4. letnika mednarodnih odnosov na FDV-ju.

Zakaj je vaš portret lahko pomemben?
Projekt Inside Out je široko zasnovan projekt, ki sporočila osebne identitete preoblikuje v umetniško delo v obliki črno-belih portretnih fotografij, povečanih na dimenzijo 150 cm krat 100 cm ali 300 cm krat 150 cm. Izhodiščna ideja projekta, ki se je rodil v New Yorku, je, vsem in komur koli dati priložnost, da delijo svojo identiteto s širšim svetom. Avtorji postavitve obraze sodelujočih vsakokrat natisnejo na velike plakate in jih razpošljejo po svetu za lokalne ulične stvaritve, ki nosijo sporočila, kot so boj proti rasizmu, nestrpnosti in verskemu sovraštvu, ureditev pravic istospolnih parov in iskrena ljubezen do sočloveka.

V sodelovanju z mrežo HBO so leta 2013 posneli dokumentarni film z naslovom Inside Out: The People’s Art Project. Do zdaj je bilo tako posnetih že več kot 130.000 obrazov iz več kot 108 držav.

Kam je izginila pozitivna naravnanost?
Študenti 4. letnika mednarodnih odnosov na FDV-ju so v svet poslali sledeče sporočilo: "S svojimi portreti želimo pokazati, da fatalizem ni edina možnost in da lahko aktivna udeležba v kombinaciji s pozitivnim pristopom in občutkom skupnosti popolnoma spremenijo situacijo. Aktiven in pozitivno naravnan posameznik lahko spremeni svojo prihodnost, več takšnih posameznikov pa lahko spremeni prihodnost celotne generacije. In to je naš dolgoročni cilj."

Kratkoročni cilj: nasmeh
"Vmes pa si želimo tudi, da bi s svojimi veselimi in pozitivnimi obrazi razveseljevali mimoidoče in jih napolnjevali s pozitivno energijo, da bodo lažje premagovali svoje vsakodnevne ovire, tako pa bodo tudi sami vsaj malo prispevali k uresničevanju našega cilja."

Skrivnostni JR
Za projektom stoji JR, francoski ulični umetnik, ki so ga nekateri krstili za "Cartier-Bressona 21. stoletja", obenem pa pred javnostjo skrbno varuje svojo pravo identiteto. V svojih delih združuje umetnost in aktivizem ter načenja teme predanosti, svobode, identitete in mej. Leta 2010 je JR dobil nagrado TED, ki jo vsako leto podelijo izjemnemu posamezniku z "željo, s katero lahko spremeni svet". Sam sicer naziva "ulični umetnik" ne mara preveč, pač pa si pravi photograffeur (graffeur v francoščini pomeni grafitarja).

Brv boja proti nestrpnosti