Zdaj, ko je neprecenljiva umetnina uničena, ji bo takoj lažje določiti ceno, je pripomnil neki cinik. Foto:
Zdaj, ko je neprecenljiva umetnina uničena, ji bo takoj lažje določiti ceno, je pripomnil neki cinik. Foto:

"Eden izmed gostov prireditve," kot je poročal Radio Švica (RSI), "ki se je ujel med pogovor z znancem in kanape, je na žalost podrl umetnino Luciana Fabra, ki se je pri tem razbila na koščke. Gre za, oziroma je šlo, za delo Impronta (Odtis) iz let 1962-64." Omenjeni radio je ob tem "pozabil" povedati, da je šlo za enega izmed njihovih novinarjev, ki se ga je medtem že prijel vzdevek "švicarski gospod Bean".

Opravičilo s smislom za humor
Skulptura, ki je - kako zelo ironično - predstavljala dolgoživost Zemlje, je bila ovalna steklena plošča, v katero je bil na sredini odtisnjen planet Zemlja. "V nobeno tolažbo nam tudi ni, da je bil na inavguraciji zbirke prisoten tudi predstavnik zavarovalnice," so pozneje v izjavi za javnost zapisali pri RSI-ju.

Odtis je bila stvaritev v Torinu rojenega konceptualnega kiparja Luciana Fabra, ki je leta 2007 za infarktom umrl v Milanu. Ker je šlo za eno najbolj reprezentativnih in cenjenih del gibanja "arte povera", ki je eksperimentiralo z industrijskimi in naravnimi materiali, mu je težko določiti ceno. Fabrove najbolj znane stvaritve so kiparski reliefi Italije, narejeni iz stekla, jekla, brona ali celo mehkega usnja.

Nova simbolika
Nekateri komentatorji so ob tem cinično pripomnili, da je "revna umetnost" pravkar dosegla novo poglavje relevantnosti: zdaj simbolizira pomanjkanje spoštovanja pijanih novinajev do umetnosti.