Ulay se je s pravim imenom Frank Uwe Laysiepen leta 1943 rodil v nemškem mestu Solingen, danes pa živi med Amsterdamom, Londonom in Ljubljano. Foto: EPK 2012
Ulay se je s pravim imenom Frank Uwe Laysiepen leta 1943 rodil v nemškem mestu Solingen, danes pa živi med Amsterdamom, Londonom in Ljubljano. Foto: EPK 2012
Ulay: S'he
Ulay, S'he, 1973-74. Foto: Mestna galerija Ljubljana

Marino Abramović.

Ulay in Richard Saltoun sta se sešla v zgodnejših mesecih tega leta v Ljubljani, da se dogovorita okoli možnosti vzpostavitve partnerstva. Umetnika je namreč na Otoku prej zastopala galerija MOT International, ki pa je v vmesnem času zaprla svoja vrata.

Polaroidi in na video ujet performans
"Prikazali bomo nekaj Ulayevih polaroidov iz 70. let in relativno neznan film iz taistega desetletja, ki prikazuje Marino in Ulaya, ki sta se s svojim kombijem vozila okrog in okrog po trgu med Palaisom de Tokyo in Muséejem d'Art Moderne v Parizu," je povedal Saltoun. Londonski galerist govori seveda o videu, ki sta ga umetnika posnela leta 1977 in ga naslovila Relation in Movement. "Ne vidite njunih obličij, gre za performans," je še dodal Saltoun za The Art Newspaper.

Preiskovanje takšnih in drugačnih identitet
Ulay velja za pionirja body arta, performansa in polaroid arta. Pri polaroidih, ki bodo razstavljeni v Londonu, na katerih vidimo Ulaya delno naličenega in odetega v ženska oblačila, gre predvsem za prevpraševanje spolne identitete.

"Imel sem neverjetno potrebo po raziskovanju lastne identitete, kar me danes ne zanima več, saj ji sploh ne pripisujem nobenega pomena. Preveč je obremenjenosti z nacionalno in drugimi identitetami, kar ne prinese nič dobrega, zgolj konflikte," je glede preiskovanja takšnih in drugačnih identitet povedal pred leti v intervjuju za MMC.

Radikalni zvezdi umetnosti performansa
Umetnik se je kot Frank Uwe Laysiepen leta 1943 rodil v nemškem mestu Solingen, pozneje pa živel in ustvarjal v Amsterdamu, kjer je spoznal tudi Marino Abramović. Kemija, ki se je rodila, ju je za več kot desetletje združila v enega najbolj razvpitih in spornih umetniških parov v zgodovini. Njuna zveza se je začela resno krhati po desetih letih osebne in umetniške simbioze. Dve leti pred velikim finalom – projektom Great Walk of China (1988) – med seboj sploh nista več govorila.

Od Amsterdama in Berlina do New Yorka
Ulay od leta 2009 živi med Amsterdamom in Ljubljano, zadnja leta se med drugim posveča problematiki pitne vode. Pred leti je režiser Damjan Kozole posnel film Projekt: rak, v katerem gledalec spremlja Ulaya, kako se med zdravljenjem s kemoterapijo z namenom svojevrstnega obreda poslavljanja še zadnjič pozdravi s prijatelji in se zato odpravi na pot od Amsterdama in Berlina do New Yorka.