Ernst Fuchs velja poleg Hundertwasserja za enega najbolj prepoznavnih avstrijskih povojnih umetnikov. Foto: EPA
Ernst Fuchs velja poleg Hundertwasserja za enega najbolj prepoznavnih avstrijskih povojnih umetnikov. Foto: EPA
Ernst Fuchs: Pav.
Ernst Fuchs: Pav. z razstave Hundertwasser in Ernst Fuchs, ki je bila lani na ogled v Kunsthalle Messmerju v Rieglu. Foto: EPA
Ernst Fuchs
V njegovih delih je najti krščansko in judovsko simboliko, slikal je sanjske prizore in vizije. Foto: EPA
Ernst Fuchs
Ernst Fuchs je bil poznan tudi po razkošnem življenjskem slogu. V njegovi garaži je bilo menda parkiranih več rolls-royceov. Foto: EPA

Vsestranski umetnik, znan po alegoričnih in religioznih podobah živahnega kolorita, je že v zgodnjih letih pokazal veliko nadarjenost. Veljal je za čudežnega dečka in se s 15 leti vpisal na dunajsko Akademijo lepih umetnosti. Le štiri leta pozneje se je predstavil na prvi samostojni razstavi v Parizu.

Na akademiji je študiral z Antonom Lehmdenom, Arikom Brauerjem, Wolfgangom Hutterjem in Rudolfom Hausnerjem in pod mentorstvom Alberta Parisa Gutersloha, ki je poudarjal pomen študija tehnik starih mojstrov, vsebinsko pa vključevanja alegorije in sakralne simbolike. Mlada slikarska druščina je pod njegovim vplivom ustanovila dunajsko šolo fantastičnega realizma, ki je svoje nadrealistične in barvita dela slikala z realistično tehniko nemških in nizozemskih renesančnih slikarjev.

Ernst Fuchs se je rodil leta 1930 na Dunaju kot edini otrok judovskega trgovca z umetninami in katoliške šivilje. Starši so se odločili, da ga krstijo, da bi ga s tem obvarovali pred nacističnim preganjanjem. Obe religiji sta na umetnika močno vplivali, krščanske in judovske simbole je redno vključeval v svoja dela.

Leta 1950 se je preselil v Pariz, kjer je živel 12 let, vmes pa potoval v Italijo, Španijo, Veliko Britanijo in ZDA. Srečal se je z velikani, kot so Salvador Dalí, Giorgio de Chirico in Jean Cocteau, s katerim sta postala dobra prijatelja.

Poleg izkušnje na akademiji je na Fuchska pomembno vplivalo tudi delo Gustava Klimta. V šestdesetih letih je z živopisnimi mitološkimi slikami pridobil mednarodno prepoznavnost. V sedemdesetih letih pa je ustvaril številne skulpture in operne scenografije, med drugim za Čarobno piščal v Hamburgu.

Tradicionalna ikonografija v kričečih barvah 20. stoletja
Fuchsovo slikarstvo lahko opišemo kot umetnost sanjskih prizorov in videnj ter modernega prevzema srednjeveške in renesančne ikonografije, kakršen je mrtvaški ples, pa tudi Zadnja večerja, ki jo je leta 1957 po vrnitvi iz Jeruzalema naslikal na eni svojih najbolj znanih slik.

Umetnik, ki je bil znan po razkošnem življenjskem slogu, si je leta 1972 v dunajskem predmestju kupil in obnovil vilo, ki je bila zgrajena po načrtih avstrijskega arhitekta Otta Wagnerja. V stavbi, v kateri si je uredil atelje, danes domuje muzej Ernsta Fuchsa. Poročen je bil trikrat, za njim žaluje 16 otrok.