Razstavljene fotografije so nastale na potapljanjih v Egiptu, Sudanu, na Tajskem in tudi na Jadranu. Foto: Igor Inkret
Razstavljene fotografije so nastale na potapljanjih v Egiptu, Sudanu, na Tajskem in tudi na Jadranu. Foto: Igor Inkret
Igor Inkret
Srečanje z morskim psom kitovcem je dano le redkim srečnim potapljačem. Foto: Igor Inkret

V avli TV Slovenija so danes ob 13.00 odprli razstavo njegovih podvodnih fotografij, ki bodo na ogled mesec dni. Potapljač in fotograf iz Celja je 60 fotografij posnel v zadnjih desetih letih na svojih potapljanjih v Egiptu, Sudanu, na Tajskem in tudi na Jadranu. Dve od razstavljenih fotografij sta prejeli tudi nagradi na mednarodnem festivalu podvodne fotografije Vodan 2008 in na tekmovanju DRM OnLine 2009/2010.
Igor Inkret, po poklicu pravnik, se je potapljanju posvečal od malih nog, ko se je v Jadranu začel potapljati na dah. A ker je želel morski podvodni svet spoznati globlje od petih metrov, kolikor mu je največ omogočal dah, se je pred trinajstimi leti začel potapljati z jeklenko. Do zdaj se je najgloblje spustil 45 metrov.
Potrebna je predvsem vztrajnost
Navdušenje nad podvodnim svetom ga je spodbudilo k razmišljanju o fotografiranju in fotoaparatom za enkratno uporabo. Po potapljanju v Jadranu in Egiptu je v letih 2006 in 2007 pokukal še v podvodni svet na Tajskem. Tam ga je še posebej navdušil več kot osem metrov dolg morski pes kitovec, ki ga je doslej videlo le nekaj odstotkov potapljačev. Z morskimi psi se je na svojih potapljanjih nemalokrat srečal, a pravi, da niso nevarni, če se potapljaš z jeklenko in upoštevaš pravila potapljanja.
Kot pravi, je pri podvodni fotografiji pomemben občutek za vodo, iskanje motivov in vztrajnost, saj je večinoma od stotih posnetkov uspešnih le nekaj.