Kolonije se je do zdaj udeležilo že 128 slikarjev. Foto: BoBo
Kolonije se je do zdaj udeležilo že 128 slikarjev. Foto: BoBo

Mednarodna likovna kolonija v Križanke že tradicionalno privabi ustvarjalce iz sveta in Slovenije. Do zdaj se je skupaj z letošnjimi udeleženci po besedah selektorja Toma Vrana akademije udeležilo 128 slikarjev, od tega 64 slovenskih in 64 tujih.

Med letošnjimi udeleženci je tudi svetovno priznani irski umetnik Michael Bulfin, izmed Slovencev pa v središču Ljubljane ustvarjajo Beti Bricelj, Natalija Šeruga Golob, Ljubo Radovac in Milan Golob.

Konec ene akademije, prihaja druga
V petek pa bo koncert kvarteta pozavn Slokar v preddverju Križank uvedel Akademijo Branimir Slokar, ki se je bo udeležilo 250 glasbenikov iz 29 držav.

Pozavnist in glasbeni pedagog Branimir Slokar, čigar kvartet pozavn letos praznuje 40 let, je zaslužen za to, da je pozavna iz izrazito orkestrskega glasbila postala prepoznaven solistični in virtuozni koncertni element. Od letos je akademija uvrščena v izobraževalni del Festivala Ljubljana.

Po besedah dirigentke in umetniške vodje akademije Žive Ploj Peršuh bodo festival "preželi z mladostnim žarom". V Ljubljani bo letos gostovalo 250 glasbenikov, ki bodo v slovenski prestolnici "delali, se družili, rasli osebnostno in umetnostno ter s tem vplivali na mesto, na festival kot tak in na vse nas, ki z njimi sobivamo". "Mladi glasbeniki se bodo skupaj z nami trudili doseči odličnost in popolnost," je dodala.