Vadim Fiškin: Pakt Don Kihot/zveza (2010) Foto: MSUM
Vadim Fiškin: Pakt Don Kihot/zveza (2010) Foto: MSUM

Iluzija, ki jo ustvari umetnik, tematizira lastno iluzornost.

Iz razstavnega kataloga
Vadim Fiškin
Vadim Fiškin je pred desetimi leti z delom Še en hiter dan Slovenijo zastopal na 51. beneškem likovnem bienalu. Foto: RTV SLO

Za ustvarjanje Vadima Fiškina je značilno, da sledi samosvoji postkonceptualistični tradiciji, ki je tesno povezana s tehnologijo in novejšimi odkritji v znanosti. Razstavljena dela občinstvu namesto iluzije, predstavljene kot resničnost, ponujajo njeno razkrinkanje z natančno navedbo tehničnih sredstev, ki to iluzijo ustvarjajo.

"Hkrati se Fiškin v številnih delih posmehuje navidezno brezpogojni, a obenem skrajno krhki in relativni predstavi o veliki pomembnosti institucije umetnosti," je zapisal kustos razstave Igor Španjol. Večina razstavljenih stvaritev je nastala v produkciji Društva umetnikov.

V Fiškinovih delih je videti razkrivanje pretanjene povezave med resničnostjo in domišljijo, metafiziko in pragmatizmom; hkrati vzbujajo radovednost, vendar ne dajejo dokončnega odgovora o svojem pomenu. Po besedah kustosa instalacije, skulpture, fotografije in risbe na temo geografije, časa, svetlobe, aeronavtike in meteorologije zaznamuje umetnikov značilni ostri humor.

Katalog z navodili, da ne bi izgubljeno tavali
Ob razstavi bo v MSUM-u izšel katalog, za katerega sta poleg Španjola besedila prispevala še Chris Sharp in Viktor Misiano. Sharp je zapisal, da dobi tehnologija v Fiškinovem delu "jedrnato pripovedno in alegorično moč, če njene absurdne in presunljive poetike niti ne omenjam". Razstavni katalog sklenejo Navodila za obiskovalce v štirih točkah, od katerih prva pravi: "Če se pri ogledovanju razstave počutite nelagodno, izgubljeno ali razdraženo, ni to nič neobičajnega, navadno pa pomaga, če si preberete priročnik - razstavno brošuro."

Vadim Fiškin se je rodil leta 1965 v Penzi v tedanji Sovjetski zvezi, diplomiral pa je na Inštitutu za arhitekturo v Moskvi. Velja za enega osrednjih predstavnikov moskovske umetnosti 90. let, dejaven pa tudi kot scenograf. Fiškin že več let ustvarja v Sloveniji in ima za seboj mnoge samostojne in skupinske razstave. Leta 2005 je z delom Še en hiter dan Slovenijo predstavljal na 51. mednarodnem likovnem bienalu v Benetkah.

Odprtje razstave v MSUM-u bo drevi ob 20. uri, na ogled pa bo do 13. septembra.

Iluzija, ki jo ustvari umetnik, tematizira lastno iluzornost.

Iz razstavnega kataloga
Vadim Fiškin v znanosti išče poetiko
Vadim Fiškin v znanosti išče poetiko