Ognjene krogle. Foto: Cankarjev dom
Ognjene krogle. Foto: Cankarjev dom
Brez naslova. Foto: Cankarjev dom

Razstavo so pripravili v okviru sodelovanja z zagrebškim Muzejem za umetnost in obrt. Po besedah ravnatelja Miroslava Gašparovića gre za ciklus sinteznih del, ki povezujejo Kuliševe umetniške izkušnje iz preteklih let in odpirajo nove prostore, na katerih temelji njegovo prihodnje slikarstvo.

Kuliš (1951) pripada generaciji likovnih umetnikov, ki jih je na območju nekdanje države označil skoraj religiozni sestop v likovnost vizualnih umetnostnih praks kot intelektualnega polja, v katerem je bilo mogoče izkusiti popolno svobodo.
Zavračanje vsakršnega angažmaja umetnosti s svetom, ki ga je tedaj na široko odpiral najprej popart in takoj nato konceptualne umetniške prakse, je hkrati pomenilo pozicijsko vkopavanje onstran razmejitve med estetskim in vsakodnevnim v prepričanju, da umetnost lahko in mora spreminjati svet, je v razstavnem katalogu zapisal umetnostni zgodovinar Andrej Smrekar.

Kuliš tudi grafični oblikovalec
Umetnik, ki se uvršča med pomembne slikarske osebnosti modernega kolorizma na Hrvaškem, je diplomiral leta 1976 iz slikarstva na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu pri profesorju Šimetu Periću. Poleg slikarstva in grafike se je ukvarjal tudi z grafičnim oblikovanjem in scenografijo. Njegova dela hranijo v domačih in tujih javnih in zasebnih zbirkah, za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj ter do zdaj pripravil niz samostojnih razstav doma in v tujini, so sporočili iz Cankarjevega doma.