Prastrah pred gusarji in pirati, njihovimi vdori, ugrabitvami in suženjstvom je oblikoval tudi psihologijo in kulturo ljudstev ob mediteranskih obalah. Foto: Pomorski muzej Sergej Mašera
Prastrah pred gusarji in pirati, njihovimi vdori, ugrabitvami in suženjstvom je oblikoval tudi psihologijo in kulturo ljudstev ob mediteranskih obalah. Foto: Pomorski muzej Sergej Mašera
Gusarji na našem morju
Leseni kip Meduze s kljuna koprske ladje je stalni eksponat piranskega muzeja - nova razstava pa pojasni, kako je povezan z gusarji. Foto: Pomorski muzej Sergej Mašera

V Pomorskem muzeju Sergeja Mašere v Piranu nocoj vrata odpira gostujoča razstava muzeja v italijanskem Cesenaticu, Gusarji na našem morju. Razstava ponuja pregled gusarstva na Jadranskem morju v obdobju, ko so si za prevlado na Sredozemskem in Jadranskem morju prizadevale sredozemske in druge pomorske velesile.

Gusar in pirat - med njima je razlika
Gusarstvo je zgodovinsko tesno povezano z vojskovanjem in trgovanjem na morju. Razstava pojasnjuje tudi razliko med gusarstvom in piratstvom, saj je bilo drugo le razbojništvo brez povezave z interesi katere izmed vojskujočih se držav. Pojava pa sta se pogosto prepletala, so pred odprtjem razstave zapisali v pomorskem muzeju.

Razstava poudarja tudi kulturološke, ljudske, duhovne in verske vidike gusarske epopeje ob jadranski obali, še posebej ob obali italijanske pokrajine Romanje. Ljudski prastrah pred gusarskimi in piratskimi vdori, ugrabitvami in suženjstvom je v stoletjih oblikoval psihologijo in tudi kulturo ljudstev ob mediteranskih obalah.

Lesena Meduza, ki je preživela gusarski napad
Predstavljena sta tudi gusarsko obdobje Giuseppeja Garibaldija in usoda lesene figure Meduze, ki je krasila premec jadrnice koprskega kapitana Nazaria Zetta. Ladjo so leta 1828 blizu afriške obale napadli pirati. Lesena polena - tako v italijanščini rečemo figuri na ladijskem kljunu - je na ogled v piranskem muzeju. V razstavo pa je vključeno tudi orožje iz "gusarskih" časov, ki ga je za to priložnost prispeval Pokrajinski muzej Koper.

Postavitev dopolnjujejo videoposnetki z odlomki iz edinega filma o jadranskih gusarjih in pesem pokojnega italijanskega kantavtorja Fabrizia De Andreja v starem genovskem narečju na temo gusarjev.

K ogledu razstave v muzeju še posebej vabijo srednje šole in višje razrede osnovnih šol. Gostujoča razstava je v italijanščini s slovenskimi prevodi ključnih besedil, na ogled bo do 31. maja.