Rijksmuseum od ponovnega odprtja oblegajo obiskovalci od blizu in daleč. Foto: EPA
Rijksmuseum od ponovnega odprtja oblegajo obiskovalci od blizu in daleč. Foto: EPA

Postavitev vključuje 12 skulptur, od katerih so mnoge prvič na ogled na Nizozemskem. Razstavo, ki bo na ogled do 29. septembra, so pripravili v sodelovanju s Fundacijo Henryja Moora, piše na spletni strani muzeja. Med pomembnejšimi deli v muzeju izpostavljajo skulpturo Sloneča ženska - komolec iz leta 1981, ki je po treh desetletjih od nastanka zdaj prvič "zapustila" pročelje Umetnostne galerije v Leedsu.

Na muzejskih vrtovih sta na ogled tudi deli Dve veliki obliki iz leta 1966, v to skulpturo je mogoče tudi vstopiti, in Velika sloneča figura iz leta 1984, ki je visoka več kot devet metrov.

Henry Moore (1898-1986) je mednarodno priznanje doživel predvsem v povojnih letih s svojimi napol abstraktnimi skulpturami, za katere je navdih pogosto našel v naravi in organskih oblikah. Sloneča figura, kot piše na spletni strani muzeja, predstavlja eno od osrednjih tem v njegovem opusu.

To je prva v seriji razstav, ki jih nameravajo v naslednjih petih letih pripraviti v vrtovih Rijksmuseuma. Nova muzejska "galerija na prostem" obsega 14.500 kvadratnih metrov.