Foto:
Foto:
Hans Christian Andresen: Bedak Jurček
V ilustracijah, s katerimi je Zvonko Čoh opremil Andresenovo pravljico Bedak Jurček, se kaže Čohov smisel za humor in prefinjeno uporabo barv. Foto: Emka
Ilustracija Marjance Jemec Božič
Osrednja nagrada Slovenskega bienala ilustracije je letos pripadla Marjanci Jemec Božič.

Sottlerjeva je namreč za ilustracije v knjigi Pepelka avtorjev Jacoba in Wilhelma Grimma prejela nagrado Hinka Smrekarja za leto 2006. Podelitev priznanj - nagrado za življenjsko delo je dobila Marjanca Jemec Božič - je zaznamovala odprtje sedmega slovenskega bienala ilustracije. Dobitnika Smrekarjevih plaket sta postala Zvonko Čoh in Kostja Gatnik, Smrekarjeva priznanja pa so pristala v lasti ilustratorjev Milana Eriča za ilustracije knjige Vse v eno - enolončnice Daria Corteza, Aleksandra Brezlana za opremo Procesa Franca Kafke in Ane Zavadlav. Slednja se je podpisala pod ilustracije v poljudnoznanstveni knjigi Igrajmo se s Kukujem avtorice Nataše Bucik.

"Dodatna vrednost" ilustracij Alenke Sottler
Petčlanska žirija v sestavi Maruša Avguštin, Barbara Boltar, Matjaž Schmidt, Kamila Volčanšek in Nina Pirnat Spahič je v nagrajenih ilustracijah Alenke Sottler prepoznala nadgradnjo avotričinega dozdajšnjega likovnega izraza. Posebnost njenega dela je virtuozno obvladovanje tehnike klasične tempere, katera Sottlerjevi omogoča, da svojim ilustracijam podari čarobno izrazno moč. Ta ohranja arhaičnost pravljice, stopnjuje njeno poetičnost in ji hkrati daje virtualni izraz.

Humor v dveh popolnoma različnih delih
Dobitnika plaket Hinka Smrekarja sta si nagradi prislužila za zelo različna projekta. Zvonko Čoh, čigar delo zaznamujeta predvsem barvitost in humor, je prepričal z ilustracijami za Andersenovo pravljico Bedak Jurček. Nagrajene ilustracije Kostje Gatnika pa spremljajo dokaj nenavadno besedilo. To so teoretična besedila o humorju različnih avtorjev, ki jih je objavila revija za kulturo Emzin. Gatnik je moral tokrat najdi domiseln način prevajanja besednega humorja v likovne znake, kar mu je po mnenju žirije očitno uspelo več kot zadovoljivo.

Dela nagrajencev so predstavljena tudi na razstavi 7. Bienala slovenske ilustracije, za katerega je program sestavila Nina Pirnat Spahič. Voditeljica tokratnega razstavnega programa je morala pri načrtovanu razstave upoštevati poslanstvo bienala. To je prispevek k uveljavljanju ilustracije kot umetnostno samosvoje likovne discipline.