Orbanovo obličje je v večini primerov natisnjeno na platno, potem pa umetnica z barvo doda napise, tradicionalne motive, madžarsko zastavo in liste marihuane. Foto: Reuters
Orbanovo obličje je v večini primerov natisnjeno na platno, potem pa umetnica z barvo doda napise, tradicionalne motive, madžarsko zastavo in liste marihuane. Foto: Reuters

Prisegla sem si, da se ne bom nikoli ukvarjala s politiko, a se politika ukvarja z mano.

Kriszta Nagy
Orbanova žena je kupila dve sliki in umetnici v knjigi gostov pustila tudi prijazno sporočilo. Foto: Reuters
"Slikam dejstvo, da se je politika zavlekla v najintimnejše kotičke naših življenj, razklala družine, pare in prijateljstva - pa čeprav živimo v demokraciji." Foto: Reuters

Orban, ki s svojo desnosredinsko stranko Fidesz že od leta 2010 drži dvotretjinsko parlamentarno večino, je letos še utrdil svojo moč in je zdaj verjetno najmočnejši politik v pokomunistični Madžarski. Njegova brezkompromisna vladavina, ki, kot opozarjajo nasprotniki, spodkopava neodvisnost medijev in sodnega sistema, je močno razdelila madžarsko družbo.

Volitve so "streznile" tudi umetnico Kriszto "Tereskovo" Nagy, ki je v pičlem mesecu ustvarila 57 Orbanovih portretov v slogu popart, ki spominja na množične upodobitve Marilyn Monroe iz Tovarne Andyja Warhola. Nato jih je sledilo še 69.

Razumeti se jih da na diametralno nasprotna načina
Pri vsem skupaj je zanimivo, da slike kupujejo tako konservativci kot liberalci (menda jo je kupila celo Orbanova žena, Aniko Levai); umetnica je tako samo z njimi zaslužila že 8 milijonov forintov (dobrih 25 000 evrov).

Namerna provokacija
V komunistični Madžarski so portreti voditeljev seveda videli v vsaki javni stavbi in še večji so paradirali na državnih proslavah. Upodabljanje politikov tako ne more biti popolnoma neobremenjeno početje. "Prisegla sem si, da se ne bom nikoli ukvarjala s politiko, a se politika ukvarja z mano," je povedala novinarjem v galeriji Godot v Budimpešti, kjer so njena dela razstavljena. "To je provokacija. Ne nujno samega Orbana, ampak cele države in njenih intelektualcev."

Tereskova se nikoli ni izogibala kontroverznosti: med protesti leta 2006 je v javnosti na primer krožila njena (fotošopirana) fotografija, na kateri opravlja potrebo pred parlamentom.

Razklan narod
Tokratna serija, za katero si je sposodila Orbanov portret iz kampanje leta 2010, hoče biti budnica za razklani narod, ki na Orbanovo oblast gleda bodisi kot na pogubo bodisi kot na odrešenje. "Veliko ljudi je nezadovoljnih, in čustva so razvneta. In to slikam: dejstvo, da se je politika zavlekla v najintimnejše kotičke naših življenj, razklala družine, pare in prijateljstva - pa čeprav živimo v demokraciji."

Umetnica se pošteno zabava
V intervjuju za (konservativno) televizijsko postajo Hir TV je Tereskova pripomnila, da je v celem ustvarjalnem procesu odkrila novo ljubezen do Orbana. "Ja, zaljubila sem se vanj. V moje življenje je prinesel spremembe, spustil se je na svojih krilih in me zaščitil, ko sem bila finančno na tleh." Ta intervju je bil, kot je kasneje povedala za agencijo Reuters, del spremljevalnega performansa k slikam.

Prisegla sem si, da se ne bom nikoli ukvarjala s politiko, a se politika ukvarja z mano.

Kriszta Nagy