Razstave
()
Vuk Čosić
Vuk Ćosić (1966) je v 90. letih preteklega stoletja izjavil, da je "splet prostor, kjer lahko kupuješ, kradeš, a tudi distribuiraš," pri čemer se je posvetil aktivnemu iskanju poti do pravičnejše rabe javnega prostora. To njegovo zavzemanje je smiselno, saj je bil splet v pionirskih letih svojega obstoja razumljen kot javni prostor, kot polje neposredne demokracije, prežeto z idejo družbene odgovornosti. Foto: BoBo
Čosićev projekt je sestavljen iz dveh glavnih komponent, in sicer iz kritike tehnologije spomenikov in ponujanja tehnološke rešitve, pri čemer avtor kritizira t. i. kulturo spomina in poudarja, da je način, kako naša družba s spomeniki označuje historične ambiente in poudarja pomen zgodovinskih oseb, neustrezen. Foto: Center in galerija P74

Dodaj v

Z digitalnim dodatkom spomenikom tako rekoč do gumba 'Preberi več'

Projekt Vuka Ćosića v Galeriji P74
10. oktober 2018 ob 13:00
Ljubljana - MMC RTV SLO

Novomedijski umetnik in eden izmed pionirjev netarta Vuk Čosić v svojem novem projektu, naslovljenem Preberi več, zavrača ločevanje realnosti na realni in virtualni del ter se zavzema za nepovratno spojeni analogno-digitalni hibrid, ki nas zavezuje k novim interpretacijam družbenih odnosov.

Čosićev projekt je sestavljen iz dveh glavnih komponent, in sicer iz kritike tehnologije spomenikov in ponujanja tehnološke rešitve, pri čemer avtor kritizira t. i. kulturo spomina in poudarja, da je način, kako naša družba s spomeniki označuje historične ambiente in poudarja pomen zgodovinskih oseb, neustrezen.

Z digitalnim dodatkom spomeniku do več znanja
"Informacije, zapisane na komemorativnih ploščah, praviloma avtoritarno interpretirajo dogodek ali biografijo. V digitalni dobi to ne zadošča več. Da bi lahko sprejel sugestijo o relevantnosti neke osebe ali dogodka, Ćosić pogreša gumb 'Preberi več'," so pojasnili v Galeriji P74. S tem projektom "korigira informativno podhranjenost spomenikov in oznak" tako, da na njihovi lokaciji postavi usmerjevalnik, na katerega se uporabnik poveže s svojo mobilno napravo.

Usmerjevalnik uporabniku ponudi preprosto spletno mesto, ki na čim celovitejši način predstavi dogodek ali osebo, ki ji je spomenik namenjen. Vsebina tega digitalnega dodatka spomeniku so digitalizirane knjige, vizualni materiali, dokumentarni, igrani filmi itd. Sicer pa projekt sestavljata intervencija v javnem prostoru in galerijska postavitev s predstavitvijo dokumentacije in "iniciacijo javnega dialoga".

Kako do pravičnejše rabe javnega prostora
Vuk Čosić (1966) je soustanovitelj mednarodnih platform Nettime, Syndicate, 7-11 in Ljubljana Digital Media Lab (Ljudmila). Med pomembnejša mednarodna prizorišča, kjer je razstavljal, spadajo Media Artlab v Tel Avivu, ARS Electronica v Linzu, Postmasters v New Yorku, Kunsthalle na Dunaju, Center Georges Pompidou v Parizu in Beneški umetnostni bienale.

Sicer pa velja za umetnika, ki je dejavno iskal poti do pravičnejše rabe javnega prostora. Njegovo zavzemanje izhaja iz tega, da je bil splet v pionirskih letih svojega obstoja razumljen kot javni prostor, kot polje neposredne demokracije, prežeto z idejo družbene odgovornosti. Ćosić je tudi tisti umetnik, ki je v 90. letih preteklega stoletja izjavil, da je "splet prostor, kjer lahko kupuješ, kradeš, a tudi distribuiraš".

Razstavo Vuka Ćosića, naslovljeno Preberi več, bodo v Galeriji P74 odprli drevi ob 20. uri.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo