Razstave
()
Mirjana Rukavina
Mirjana Rukavina, Milwaukee, 1999 (videoperformans, enokanalni video, stereo, 15 min). Foto: UGM
Jaša
JAŠA, Zapisi / 1. vnos; ZAKLOP / nasilna nuja za utelešeno prisotnost upanja, 2016; Fragement / 9a tree painting / I want to take this oath again, 2016 (MDF plošče, les, olje na papirnato tapeto, oglje na stensko barvo, 190 x 283 x 11 cm);. Foto: UGM
Petra Kapš, Uho v vrtovih tišin, stranske ulice… MB, 2015 (knjiga umetnika, papir, tekst na pisalnem stolu, strojni šiv s svileno nitjo; zvočna knjiga, 36 min 38 sek)
Petra Kapš, Uho v vrtovih tišin, stranske ulice… MB, 2015 (knjiga umetnika, papir, tekst na pisalnem stolu, strojni šiv s svileno nitjo; zvočna knjiga, 36 min 38 sek). Foto: UGM

Dodaj v

Zadnjih pet let – deset umetnin, s katerimi je UGM obogatil svojo zbirko

Od uveljavljenih mojstrov do predstavnikov mlajših generacij
3. februar 2018 ob 13:44
Maribor - MMC RTV SLO, STA

V Umetnostni galeriji Maribor so v zadnjih petih letih s pomočjo donacij in odkupi zbirko obogatili z nekaj osrednjimi deli slovenske vizualne umetnosti, zlasti najprodornejših mladih avtorjev in umetnikov srednje generacije. Z novimi pridobitvami so se pobahali na razstavi Zadnjih 5 let.

V tem času je postala zbirka polnejša za več kot 250 umetniških del, ki so jih pridobili predvsem z donacijami umetnikov oziroma njihovih dedičev. Pridobitve se navezujejo na razstavni program in druge osrednje projekte UGM-ja zadnjih let.

Po besedah kustosinje Simone Vidmar so med drugim bogatejši za dela nekaterih znanih imen, kot so Zoran Mušič, Ivan Kos in Elsa Oeltjen-Kasimir, ter za nekaj zapuščin pomembnih mariborskih avtorjev, zlasti fotografov, kakršna sta Ivan Dvoršak in Zora Plešnar.

Dvoršakova zapuščina je prešla v zbirko galerije ob njegovi retrospektivi, številna dela mariborske alternativne scene iz 80. let so kot donacijo prejeli ob pregledni razstavi Mi, vi, oni, do donacije prostorske instalacije Marka Pogačnika so prišli ob prenosu retrospektivne razstave iz Moderne galerije v Ljubljani. Odkup z donacijo instalacije umetnika Jaše pa je rezultat uspešnega sodelovanja med umetnikom in institucijo na 56. beneškem bienalu.

Vsi trije zadnji predstavniki na beneškem bienalu
Med novimi pridobitvami so izbrali deset umetniških del, ki bodo od danes do 11. marca ponudili vpogled v svojo aktualno politiko odkupov, ki so usmerjeni predvsem k prepoznavanju ključnih mariborskih in okoliških avtorjev mlajše generacije slovenskih umetnikov in katerih poudarek je na videoumetnosti in večmedijskih umetniških delih. Po besedah Simone Vidmar so zelo veseli, da so med avtorji trije zadnji predstavniki Slovenije na beneškem bienalu – poleg Jaše še Jasmina Cibic in Nika Autor, ter da jim je uspelo v zbirko pridobiti dela še nekaterih prodornih mariborskih avtorjev mlajše in srednje generacije.

M. K.
Jasmina Cibic, Sadeži naše dežele, 2013 (enokanalni HD video, stereo, 13 min 23 sec)
Nika Autor, Marko Bratina, Ciril Oberstar, Jurij Meden; Obzornik 55, 2013 (enokanalni HD video, stereo, 31 min)
son:DA, soba Nr_177-A.psd, 2005 (print na platno, 154x340 cm); lift-72.psd, 2010 (print na aluminij, 230x186 cm)
Alen Ožbolt, Črke in besede in stavki, 2001-2003 (kovinska vitrina, stekleničke, papir); Vrtljive – plešoče slike (Fluxus – zmaji), 2009-2010 (tuš na bombažnem papirju, lesene škatle, 9x(23x16x5 cm))
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo