Razstava bo odprta do 22. julija. Foto: Galerija Kresija - Facebook stran galerije
Razstava bo odprta do 22. julija. Foto: Galerija Kresija - Facebook stran galerije
Nika Oblak in Primož Novak
Razstava občinstvu predstavlja dela, ki se s tehnološkimi sredstvi nanašajo na raziskovanje širitve dvodimenzionalnega videa v prostor. Foto: Galerija Kresija - Facebook stran galerije

Pod naslovom And Now for Something Completely Different 7 (Zdaj pa nekaj povsem drugačnega 7) predstavljata mehanska dela, ki nenehno izzivajo priučeno percepcijo gledalca. Dela se s tehnološkimi sredstvi nanašajo na raziskovanje širitve dvodimenzionalnega videa v prostor.

Nagovarjata posameznika, ki je vpet v večplastne mehanizme današnje neoliberalne stvarnosti, ter ga opozorita na njegovo neizbežno ujetost v vsakodnevne rutine, ki mestoma mejijo na monotonijo obratujočih strojev. Kinetične videoinstalacije nakazujejo človekov samoumevni odnos do tehnološkega napredka, imperativ prilagajanja vsakršnim spremembam in prevladujoč pomen ekonomskega nad znanstveno-humanističnim principom.

Nika Oblak in Primož Novak sta v svojem delu izrazito neposredna in obenem vizualna. Z uprizoritvijo rutine vsakdanjika, ki je skrita za ponavljajočimi se protokoli neskončnega Sizifovega dela, ponazorita trenutno družbeno, ekonomsko in kulturno stvarnost.

Umetniški tandem je v preteklih 14 letih kontinuiranega delovanja ustvaril obsežen opus videodel, relacijskih in multimedijskih del, ki z dobršno mero humorja in samoironije obravnavajo absurde sodobnega vsakdanjika ter podvrženost konvencijam tradicije, popularni kulturi in kontradikcijam sveta umetnosti. Skupaj delujeta od leta 2003. Oba sta po koncu študija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani izobraževanje nadaljevala v Berlinu. V svoji ustvarjalni praksi posegata po videu in fotografiji, da bi ustvarila ambivalentne umetniške intervencije in kinetične instalacije. Veliko razstavljata v mednarodnem prostoru, med drugim sta se predstavila v Združenih arabskih emiratih, na Japonskem, v Turčiji in Braziliji.