Prva Hirstova samostojna retrospektiva v britanski galeriji na ogled postavlja ključna dela več kot dveh desetletij Hirstovega ustvarjanja. Foto: EPA
Prva Hirstova samostojna retrospektiva v britanski galeriji na ogled postavlja ključna dela več kot dveh desetletij Hirstovega ustvarjanja. Foto: EPA
"Največje uspešnice" Damiena Hirsta na kupu

Postavitev bo zajela dobri dve desetletji ustvarjanja britanskega umetnika, ene najpomembnejših oseb v svetu sodobne umetnosti, čigar premoženje ocenjujejo na 250 milijonov evrov. Je eden najbolj poznanih predstavnikov skupine Young British Artists, ki se je na mednarodnem umetniškem prizorišču zasidral leta 1995 ob prejemu Turnerjeve nagrade. Prvi mednarodni uspeh je dosegel na beneškem bienalu dve leti prej.
Na razstavi, ki bo odprta do 9. septembra, bodo predstavili ključna dela različnih umetnikovih serij. Med drugim bo tako mogoče videti več metrov dolgega morskega psa v steklenem zaboju, napolnjenim s formaldehidom, ki velja za eno ključnih del britanske sodobne umetnosti, in postavitve zdravil iz serije Zdravniški kabinet (Medicine Cabinet).
Simbolika smrti in groteskno
Večina razstavljenih del je v zasebni lasti, mogoče pa bo videti tudi tiste umetnine, ki jih Hirstovim zastopnikom ni uspelo prodati na dražbah. Mednje spada tudi platinasta človeška lobanja, ki jo krasi 8.601 diamantov. Doslej so na razstavah veliko pozornosti pritegnile tudi instalacije krav, metuljev, črvov in drugih mrtvih živali v formaldehidu. Simbolika smrti in njeno groteskno predstavljanje velja za rdečo nit marsikaterega Hirstovega dela.
Drznost ali senzacionalizem?
Mnenja umetniškega sveta so ob Hirstovih delih deljena. Medtem ko so privrženci navdušeni nad njegovo drznostjo, nasprotniki trdijo, da Hirstova dela temeljijo na senzacionalizmu in da so v resnici prazna. Očitajo mu tudi, da instalacij ne ustvarja sam, temveč mu pri tem pomaga skupina umetnikov.

"Največje uspešnice" Damiena Hirsta na kupu