Razstava v Pomurskem muzeju bo na ogled do 6. februarja 2015. Foto: Pomurski muzej
Razstava v Pomurskem muzeju bo na ogled do 6. februarja 2015. Foto: Pomurski muzej

Zbirka fotografij in dokumentov pripoveduje o življenju mariborskih Judov, obenem pa ponovno odstira tragično zgodbo Judov pri nas in v Evropi.

Na odprtju je zgodovinar in soavtor predstave Boris Hajdinjak pripravil predavanje z naslovom Kohnsteini in Singerji: mariborske žrtve holokavsta, saj, kot je povedal, je "bila njihova zgodba pravzaprav pozabljena". Namen razstave je obuditev usod članov teh družin. Vendar je posebej poudaril, da je na eni izmed zadnjih fotografij navzoč tudi njihov vnuk še kot dojenček - dokaz, da "obstaja življenje tudi po holokavstu".

Zgodovinar Franc Kuzmič pa o prekmurskih Judih pravi, da jih je bilo pred drugo svetovno vojno v Prekmurju okoli 600 do 700, vendar se je vrnila le peščica. Razstava in predavanje spadata v okvir prireditev ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta Šoa - spominjajmo se 2015. Tudi drugod po Sloveniji se z različnimi dogodki poklanjajo spominu na vse žrtve holokavsta, tako tiste, ki so umrli, kot tudi tiste, ki so preživeli.

Razstava bo na ogled do 6. februarja 2015.

Več si poglejte v prispevku Boštjana Rousa TV Slovenija.

Ob dnevu spomina na žrtve holokavsta
Ob dnevu spomina na žrtve holokavsta