Prav takšne kot ljudje ... pravljične Zverinice. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Prav takšne kot ljudje ... pravljične Zverinice. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Zverinice iz Rezije, lutke
Zverinice iz Rezije, lutke
Obiskovalci razstave se lahko do potankosti seznanijo z nastankom lutk na scenah priljubljenih otroških oddaj. Foto: Arhiv RTV Slovenija

Tradicionalna razstava Od skice do lutke je letos posvečena 55. obletnici Televizije Slovenije oziroma lutkam, ki praktično od samih začetkov predstavljajo sestavni del programa. Razstava, ki jo odpirajo danes ob 19.00 in bo na ogled do 14. novembra, poleg omenjenih na ogled postavlja tudi lutke oddaj Kljukčeve dogodivščine, Zverinice iz Rezije, An ban pet podgan, Zajček Bine in Ribič Pepe.

Zvesto stalni praksi razstave, ki jo v Bežigrajski galeriji pripravljajo od leta 1980, osvetljujejo tudi postopek nastajanja. Na ogled so študije, skice, risbe, fotografije, ki ponazarjajo postopek izdelave lutk. Postavitev spremljajo še videoposnetki lutkovnih oddaj Televizije Slovenija od leta 1962 do 2013. Vse to spremlja tudi stalna otroška likovna delavnica, na kateri otroci rišejo lutke, ki jih v galeriji nato tudi razstavijo.
Prva sta bila Mihec in Maja
Arhiv Televizije Slovenija je bogat z oblikovalskimi in izvedbenimi zasnovami televizijskega lutkovnega programa, posnetki oddaja, nadaljevank in nanizank, scenarijev, snemalnih knjig, fotografij in seveda lutk. Uredništvo otroškega in mladinskega programa je bilo že od samih začetkov sestavni del televizijske programske strukture. Prvič so slovenskim gledalcem iz malih zaslonov lutke pomahale decembra leta 1957. Pravzaprav je šlo za dve ročni lutki Mihca in Maje, ki ju je vodil Črt Škodlar, govorili pa sta Marjetka Macarol (Mojca) in Majda Potokar (Mihec). Glavici je lutkama izdelal Slavko Hočevar, lase in oblekici pa Andra Avčin. Lutkovna oddaja je ostala dolgo del programa, po uradnem začetku oddajanja pa je bila tudi nagrajena.
Prva lutkovna nanizanka, Butalci, je zaživela leta 1962, zadnja, Ribič Pepe, pa še vedno nastaja v studiih Televizije Slovenija. Najstarejše lutkovne oddaje se zaradi drugačne tehnologije žal niso ohranile in tako so se za vedno izgubili tudi Butalci.

Od Butalcev do Ribiča Pepeta
Lutkovne oddaje so črpale iz zakladnice klasičnih slovenskih in drugih narodnih pravljic, basni, slovenske literature ali pa bile tudi povsem izvirne zgodbe. Ustvarjali so jih priznani psici, oblikovalci, animatorji, igralci in režiserji. Med temi so Jože Pengov, Nace Simončič, Mara Kralj, Andra Avčin, Slavko Hočevar, Marija Lucija Stupica, Črt Škodlar, Staš Potočnik, Jože Rode, Jože Vozny, Peter Dougan, Breda Hrovatin, Brane Solce in Eka Vogelnik. Lutkovne serije so redno nastajale vse do leta 1986, naslednjih enajst let je sicer sledil daljši premor, zatem pa so se lutke vrnile v mozaični oddaji An ban pet podgan (LG Papilu). Zatem so prišle prav tako priljubljene oddaje Pozabljene knjige naših babic, Vesela hišica, Bisergora, Zajček Bine, Profesor Pustolovec in še vedno poučni Ribič Pepe.