Ma Čunjan je ena izmed osem tisoč slikarjev in slikark, ki v Dafenu - majhni, a gosto poseljeni četrti mesta Šenžen na jugu Kitajske - ustvarjajo kopije del predvsem evropske klasične umetnosti. Foto:
Ma Čunjan je ena izmed osem tisoč slikarjev in slikark, ki v Dafenu - majhni, a gosto poseljeni četrti mesta Šenžen na jugu Kitajske - ustvarjajo kopije del predvsem evropske klasične umetnosti. Foto:

32-letnica ima v rokah okroglih tisoč juanov (127 evrov) vredno kopijo, ki jo je v enem dnevu ustvarila po predlogi fotografije van Goghove slike, ki jo ima shranjeno v telefonu. (Če bi Zvezdno noč kdaj prodajali, bi bila vredna vsaj sto milijonov dolarjev.)

Ma je ena izmed osem tisoč slikarjev in slikark, ki v Dafenu – majhni, a gosto poseljeni četrti mesta Šenžen na jugu Kitajske – ustvarjajo kopije del predvsem evropske klasične umetnosti.

Dafen, ki je bil nekoč samo obskurna vasica, kjer je živelo približno 300 pridelovalcev riža, se je po letu 1978, ko se je kitajsko gospodarstvo odprlo navzven, v nekaj kratkih letih razcvetel v mednarodno vrvišče ustvarjalcev reprodukcij. Prav tukaj je nekoč nastajalo do 75 odstotkov vseh reprodukcij v tehniki olja na platnu, kar jih je krožilo po svetu.

V Dafenu obstaja nič manj kot 1.200 umetnostnih galerij in prodajaln, v katerih dela 20 tisoč ljudi. Te so samo v letu 2017 ustvarile za 4,15 milijarde juanov (530 milijonov evrov) prometa.

Recesija odgnala kupce, ki se niso vrnili
Danes, 40 let po sprostitev gospodarskih omejitev na Kitajskem, mora Dafen znova razmišljati o svojem mestu v svetu in o prihodnosti. Po letu 2008 in izbruhu globalne recesije je povpraševanje za reprodukcijami iz tujine strmo upadlo in od takrat si številke niso nikoli zares opomogle.

Preusmeritev (do zdaj) neuspešna
Zaradi vse redkejših naročil iz tujine so se tamkajšnje oblasti lotile načrta, ki naj bi mesto preusmeril v produkcijo izvirnih del. Pravega uspeha ta strategija sicer še ni obrodila, saj zanimanja za njihovo samoniklo ustvarjalnost ni.

Da bi pritegnili turiste, so v Dafenu 100 milijonov juanov (12 milijonov evrov) vložili v gradnjo muzeja umetnosti in pripravili skoraj 300 novih stanovanj, kjer naj bi nastanili lokalne ustvarjalce. V Dafenu trenutno namreč živi 300 umetnikov, ki ustvarjajo predvsem avtorska dela. A kaj, ko glede svoje prihodnosti niso preveč optimistični. Čen Džingjang denimo pravi: "Veliki kupci vedo, da smo bili tukaj včasih znani po reprodukcijah in da so se tukaj kupovali izdelki nizke kakovosti, zato zdaj na nas niti ne pomislijo."