Kultura - Zgodbe

Rubrika vzemite v roke je namenjena predstavljanju velikih in manjših del tako slovenske kot svetovne književnosti, njihove vsebine in misli, ki se porodijo ob prebiranju njihovih strani.


Pri izbiri knjig pa ni omejitev niti časovno odbobje, saj je mogoče v rubriki najti tako najnovejša dela, ki so se pravkar pojavila na knjižnih policah, kot dela, ki so bila napisana pred stoletji, a kljub temu še vedno prav tako intenzivno zaposlujejo naše misli. V branje ne ponujamo zgolj romanov velikih domačih in tujih književnikov, ki se morda ponašajo celo z Nobelovimi ali kakšnimi drugimi nagradami, ampak se spomnimo tudi drugih zvrsti. Med temi je svoje mesto dobila tudi otorška literatura, saj ta pogosto ni zanimiva le najmlajšim ljubiteljem knjig, ampak k branju vedno znova privablja tudi tiste najbolj izkušene bralce. Ob tem nismo pozabili niti na lirično izražanje, ki v vsakemu bralcu pušča drugačne sledi.

Jaz in Kaminski Jaz in Kaminski je knjiga, s katero je Daniel Kehlmann zaslovel. Gre za skoraj detektivsko zgodbo o razkrivanju ponarejenosti umetniške scene.
Partizanska umetnost, ki je iz lastne nemožnosti (so)ustvarila možnost zmage Miklavž Komelj v novi izdaji založbe /*cf razmišlja o partizanski umetnosti kot o strukturnem pogoju novega načina mišljenja, nove politike in v tem tudi 'novega' boja.
13
Španska državljanska vojna ali od revolucije do apatije in čednih oblek Poklon Kataloniji Georgea Orwella je eno najboljših pričevanj o dogajanju v španski državljanski vojni, ki nam ga s spremno besedo zgodovinarja Petra Vodopivca v uporabo predaja založba Modrijan.
Izmera sveta Izmera sveta je mednarodna uspešnica Daniela Kehlmana, ki v lahkotnem, a inteligentno duhovitem slogu predstavi C. F. Gaussa in A. von Humboldta, raziskovalca iz časov, ko je bila kariera polihistorja ...
2
Proces Verbalizacija ničevosti; nesmiselnosti vsega. Ta opredelitev ameriškega literarnega kritika Edmunda Wilsona morda najbolje opredeljuje knjigo Proces Franza Kafke.
Eseji I V dneh pred odprtjem Beneškega likovnega bienala in med zadnjo stopnjo prenove Moderne galerije se spomnimo Igorja Zabela in njegovih spisov.
Včerajšnji svet Včerajšnji svet je avtobiografija Stefana Zweiga (1881-1942) in zgodba o propadu neke Evrope, ki je bila politično naivna, a zato toliko bolj umetniško in znanstveno ustvarjalna.
1
Heglov diskurz o "najokornejši" umetnosti V zbirki Analecta je v prevodu Roberta Vouka izšel tretji del Heglovih Predavanj o estetiki, Sistem posameznih umetnosti – Arhitektura.
2
Brooklynske norosti Brooklynske norosti bodo na globok austrovski način očarale bralce. Kot je ob neki priložnosti povedal Auster, je to "knjiga o preživetju".
Umišljeno življenje Zgodovina ni nikoli našla dokončnega odgovora na vprašanje: kaj je moral zagrešiti Ovid, da ga je dal cesar Avgust izgnati na konec takratnega sveta?
S poti Čeprav gre za leposlovno delo, je Izidor Cankar roman S poti zasnoval kot zgodbo, v kateri je razgrnil svoj svetovni nazor in tudi bistvo svoje umetnostnozgodovinske teorije.
7
Cesta Nekje v prihodnosti, po apokalipsi. Zadnji preživeli ljudje so podivjani kanibali, ki med sajami brskajo za hrano. Mrtev dojenček na ražnju. Cesta najbrž ni idealno darilo za valentinovo.
3
Simplicius Simplicissimus Simplicius Simplicissimus je pikareskni roman o kaotičnem obdobju tridesetletne vojne, velja pa tudi za povsem prvi pustolovski roman v nemškem jeziku.
Pika na B. Veliko pravljic je bilo napisanih, nekatere že pred davnimi, davnimi časi. A tista črta, preko katere stopimo v pravljično deželo, še vedno ni izginila. Nevede jo je prestopil tudi mali Blaž.
1
Bono o Bonu Pravzaprav je zanimivo, da po marsikaterem merilu največji živeči rokzvezdnik, ki je (vsaj) tedensko obdolžen megalomanije, še ni napisal avtobiografije. In tudi pričujoča knjiga to ni.
23
Faust Goethejeva tragedija Faust o možu, ki je svojo dušo prodal hudiču, je eno tistih velikih literarnih del, ki ne bodo nikoli dokončno razjasnjena.
Linija lepote Linija lepote je razkošna freska osemdesetih let 20. stoletja, portret dekadentnega Londona, v katerem pohlep in moč hodita z roko v roki s privilegiranostjo in glamurjem.
Racionalistična civilizacija 1776–2000 Racionalistična civilizacija 1776–2000 nam pomaga razumeti izvor sodobne družbe in njenega 'življenja v znanosti'; družbo, ki je izšla iz racionalizma in ki danes že ustvarja iracionalno ...
7
Mimesis Zgodba romana je na prvi pogled povsem preprosta; mladi črnogorski pisatelj Konstantin Teofilis na isti dan dobi dve pismi. Ki ga postavita pred življenjsko odločitev.
Klavnica pet Klavnica pet je brez dvoma ciničen roman, a pod Vonnegutovim trpkim, obešenjaškim humorjem se skriva obupan poskus soočenja z enim najbrutalnejših zločinov človeštva v 20. stoletju.
Kazalo