Kultura - Zgodbe

LiffeMed 10. in 24. novembrom so bili ljubitelji kakovostnih filmov zaposleni z usklajevanjem vseh izdelkov, ki so jih želeli videti na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu.

Liffe je bil v Ljubljani na sporedu že sedemnajstič, filme zanj pa je izbrala selektorica Jelka Stergel, ki jih je razvrstila v ustaljenih devet sekcij. Za nagrade najpomembnješi sta Obzorja, v katero so uvrščeni filmi, ki jih presoja občinstvo - to je za zmagovalca izbralo Zajtrk na Plutonu, ki je le za malo premagal film Pri belem dnevu, Perspektive pa so pomembne za režiserje, ki so se potegovali za vodomca, nagrado, ki jo podeljuje strokovna žirija. Prepričal jo je dansko-britanski film 1:1 režiserke Annette K. Olesen. Dobitnik posebne omembe žirije za vodomca je bil nemški film Namizni tenis Matthiasa Luthardta in Meike Hauck v produkciji družbe Junifilm iz Berlina. Dobitnik nagrade Amnesty International na temo človekovih pravic pa je iranski film Ofsajd Jafarja Panahija iz sekcije Predpremiere.

Zmagoviti zgodbi o drugačnosti Zmagovalec 17. etape Liffa in dobitnik nagrade vodomec je dansko-britanski film 1:1. Zlati kolut je dobil Zajtrk na Plutonu.
Borili so se za Francijo in zanjo umirali Je več kot 60 let po koncu druge svetovne vojne končno napočil čas, da Francija zgodovinske učbenike napiše na novo?
Liberalna balkanska komedija hrvaški hit Na Liffu je svojo slovensko premiero dočakal najbolj gledani hrvaški film zadnjega desetletja, romantična komedija z balkanskim patosom Kaj je moški brez brkov.
Prvi nagrajenec Liffa je že znan Prvi nagrajenec 17. Liffa je že znan - najboljši film na temo človekovih pravic je film Ofsajd iranskega režiserja Jafarja Panahija.
Bo zmagal Zajtrk na Plutonu? Zajtrk na Plutonu režiserja Neila Jordana, eden izmed favoritov za evropski film leta, še vedno vodi v bitki za nagrado občinstva na letošnjem Liffu.
Bistvo "monofilma" naj ugotovi vsak sam Sporočila ne morem podati v obliki neke formule, je na vprašanje, kaj je bistvo iranskega filma Zamrznjen čas, odgovoril njegov režiser.
Skoraj razburljivo glasovanje na Liffu Liffe se preveša v drugo polovico, zato tudi vmesni rezultati izbora najboljšega filma po izboru gledalcev vedno bolje napovedujejo končni izid.
Dober scenarij premaga tudi termometer Na Liffu, ki že tradicionalno ponuja tudi srečanja s filmskimi ustvarjalci, sta se predstavila tudi ustvarjalca filma Picerija Kamikaze.
Kmalu bo nastopil polčas Liffa V Ljubljano počasi prihajajo člani žirij festivala Liffe, svoje mnenje o filmih pa že nekaj dni podajajo tudi gledalci.
Ljubljana se ne meni za kitajsko cenzuro Programska direktorica je na program Liffa uvrstila tudi film Poletna rezidenca Lova Jeja, ki ga na Kitajskem niso smeli prikazovati.
Filmski festival vedno kot komentar družbe Jelka Stergel, ki je z leti tudi manj zavzetim filmoljubcem postala sinonim za naš največji filmski festival, predaja Liffovo štafeto.
Tedna, ko ritem narekuje Liffe Pripravljenost pravih ljubiteljev filma je na vrhuncu: dva tedna bo njihovo življenje usmerjal urnik 17. Liffa.
Liffe: Letošnja bera je končno znana Kje se srečajo že razvpiti Volver Pedra Almodovarja, Babel z Bradom Pittom na čelu, in letošnji canski zmagovalec? Na Liffu, seveda.
Liffe razkriva prve skrivnosti Še preden je Cankarjev dom objavil program 17. Liffa in se je začela prodaja vstopnic, se je vedelo, kdo bo v Ljubljani gostoval.
Kazalo