Dolenjska
(3)
Novo mesto
V okviru omenjenega projekta bosta sopodpisnika v novomeški občini zasnovala napredne rešitve za pregled kakovosti zraka, za samodejno centralizirano odčitavanje stanja števcev za vodo in energente, za pametno krmiljenje javne razsvetljave in spremljanje zasedenosti javnih parkirnih mest. Foto: BoBo

Dodaj v

Pametno Novo mesto: z aplikacijo tudi do podatka o zasedenosti parkirišč

Za Novo mesto so se odločili zaradi njegove primerne velikosti
4. september 2018 ob 19:50
Novo mesto - MMC RTV SLO, STA

Novomeška občina bo kot ena prvih v Sloveniji sodelovala v triletnem poskusnem projektu Pametno mesto, v katerem bodo imeli občani s pametnim telefonom na voljo različne storitve in informacije, med drugim tudi o kakovosti zraka, porabi vode in energentov ter zasedenosti parkirišč.

Sporazum o triletnem pilotnem sodelovanju so podpisali predstavniki občine, Telekoma Slovenije in ljubljanskega tehnološkega podjetja SAP Slovenija. Novomeški župan Gregor Macedoni je ob podpisu omenjenega sporazuma povedal, da gre za pilotno postavitev sistema pametnega mesta, ki predstavlja naslednjo stopnjo razvoja mest v okviru rešitev, ki jih omogoča svetovni splet.

V okviru omenjenega projekta bodo meščanom omogočili dostop do naprednih rešitev za pregled kakovosti zraka, za samodejno centralizirano odčitavanje stanja števcev za vodo in energente, za pametno krmiljenje javne razsvetljave in spremljanje zasedenosti javnih parkirnih mest.

V nadaljevanju projekta bodo lahko s povratnimi informacijami spremljali tudi mnenje oz. zadovoljstvo občanov z določenimi storitvami ter rešitvami.

Omenjeni sistem bodo sicer povezali s sistemom mestne kartice, ki bo občanom partnerskih mestnih občin Novo mesto, Nova Gorica in Kranj omogočala uporabo in plačevanje različnih storitev, je še dejal Macedoni.

Direktor poslovne enote poslovni trg v Telekomu Slovenije Igor Bohorč je dodal, da bodo prvo storitev, predvidoma spremljanje zasedenosti javnih parkirnih mest v Novem mestu, vzpostavili najkasneje v dveh mesecih in pol.

Bohorč je še povedal, da so se za izvedbo pilotnega projekta v Novem mestu odločili zaradi njegove primerne velikosti in odprtosti občine do inovativnosti.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
divinedante
# 05.09.2018 ob 15:51
Bilj malo bo pomagalo, parkirišč v NM skorajda ni ..
Mihsss
# 05.09.2018 ob 11:23
Vrhunsko, sploh za parkirna mesta.
S1026146
# 06.09.2018 ob 00:08
Odlično, zdaj bodo lahko vozniki med vožnjo po telefonih iskali parkirna mesta.
Kazalo