Koordinatorica romskega vrtca upa, da prekinitev ni odvrnila staršev in da bodo otroke danes znova pripeljali v vrtec. Foto: Goran Rovan
Koordinatorica romskega vrtca upa, da prekinitev ni odvrnila staršev in da bodo otroke danes znova pripeljali v vrtec. Foto: Goran Rovan
Vrtec v Kerinovem Grmu

Vrtec so znova odprli, ker sta se za ta mesec Osnovna šola Leskovec pri Krškem in Občina Krško dogovorili o financiranju in so včeraj trije sodelavci znova podpisali pogodbe o zaposlitvi, drugi so še naprej prijavljeni na borzi.

A kakšna bo usoda vrtca po novem letu, ostaja negotovo, saj imajo le zagotovilo, da bo ministrstvo zagotovilo sredstva iz nove finančne perspektive. Vrtec Kerinov grm deluje v okviru projekta Skupaj do znanja, ki ga vodi Center šolskih in obšolskih dejavnosti Ljubljana. Negotovost financiranja se vleče zaradi izteka projekta, ki so ga podaljšali za dva meseca, za december pa se ni izšlo. Premostitveno rešitev za delovanje romskega vrtca do konca leta so rešili z delitvijo stroškov med šolo in občino.

"In sicer na tak način, da šola iz tržnih sredstev financira približno 4.000 evrov za delovanje za kadre, medtem ko materialne stroške prevzema v celoti občina Krško," je pojasnil župan Miran Stanko. Tako bo vrtec od danes deloval v okrnjeni sestavi, za nemoteno delo v vrtcu, ki ga obiskuje 18 malih Romov, bodo skrbeli le vzgojiteljica, romska pomočnica in hišnik. "Bo to pomagalo, da ne bo daljše prekinitve izvajanja programov, ker je zelo pomembno to kontinuirano izvajanje programa, tako zaradi zaupanja romskih staršev, ki so nam ga naklonili s tem, ko so otroke vozili v vrtec," pravi koordinatorica in namestnica ravnatelja OŠ Leskovec pri Krškem Maja Koretič.

Pa tudi zaradi dnevne rutine otrok tako koordinatorica upa, da prekinitev ni odvrnila staršev, in da bodo otroke danes znova pripeljali v vrtec. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa naj bi nadaljnje financiranje romskega vrtca v Kerinovem grmu v novem letu zagotovilo iz sredstev nove finančne perspektive.

Vrtec v Kerinovem Grmu