Dolenjska
Pogled na železni radeški most s splava na Savi. Foto: Staša Lepej Bašelj

Dodaj v

V Posavju krepijo samooskrbo s sladkovodnimi ribami

"Najboljša riba je posavska riba"
28. april 2018 ob 16:54
Krško - MMC RTV SLO, STA

V Posavju se bodo letos lotili dveh projektov lokalne samooskrbe s sladkovodnimi ribami. Oba bo denarno podprl evropski sklad za pomorstvo in ribištvo.

Projekt Najboljša riba je posavska riba bo podprt z nekaj več kot 120.000 evri in Povezani s Savo z nekaj manj kot 85.000 evri. Prvi projekt nameravajo končati maja in drugega avgusta prihodnje leto.

V Regionalni razvojni agenciji Posavje iz Krškega, ki je vodilni partner lokalne akcijske skupine Posavje, so navedli, da je cilj projekta Najboljša riba je posavska riba okrepiti ozaveščenost o zdravi prehrani in prehrano učencev, učiteljev, staršev ter drugih Posavcev močneje obogatiti z ribami in ribjimi izdelki.

Posledično želijo okrepiti tudi povpraševanje po ribah iz lokalnega okolja in s tem spodbuditi razvoj posavskega ribogojstva, so dodali.

Projekt je prijavila Občina Sevnica, njeni partnerji pa so osnovne šole Bistrica ob Sotli, Krmelj, Boštanj, Sevnica, Tržišče in Velika Dolina, Osnovna šola Marjana Nemca Radeče ter Osnovna šola Sava Kladnika Sevnica, Ribogojstvo Goričar in sevniški otroški vrtec Ciciban.

Cilj drugega projekta, imenovanega Povezani s Savo, je krepitev ribolovne, športne in rekreativne dejavnosti, ki je neposredno ob Savi dostopna najširšemu krogu socialnih skupin. Z lovom sladkovodnih rib želijo povečati lokalno samooskrbo s svežimi ribami in hkrati obogatiti turistično ponudbo.

Vodilni partner tega projekta je Ribiška družina Brestanica Krško, pri njem sodelujejo Center za podjetništvo in turizem Krško, Ribiška družina Sevnica, Občina Krško in zasebnica Andreja Simonišek.

Navedena projekta so aprila lani prijavili na prvi javni poziv za izbor operacij uresničevanja ciljev strategije lokalnega razvoja na območju lokalne akcijske skupine Posavje. Pred kratkim ju je potrdila Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, so še sporočili z Regionalne razvojne agencije Posavje.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
pepieinschlag
# 29.04.2018 ob 05:30
Meglo pa ti mesas tu na forumu in komentiras zadeve o katerih nimas blage veze...

Zato pa si očitno dosegal brisanje komentarja predhodnika, ki je povsem legitimno izrazil svoje mnenje.
Predvidevam, da je polnoletna oseba in s tem tudi davkoplačevalec. Se pravi, da gre tudi za njegov denar, četudi »evropski«. In zakaj ne bi potemtakem smel izražati tudi svojih dvomov?
Poznam ljudi v RRA (na žalost predobro), poznam vrsto projektov (ne samo njihovih), ki so sami sebi namen, samo da se pridobijo sredstva iz proračuna (evropskega ali domačega) ter da njihove agencije »živijo«, da se tu in tam pojavijo v javnosti. Posebno še, če so v to vključeni otroci.
Projekti pa ob naslednji »pogruntavščini« in potem ko pridobijo denar, ki ga porabijo za lastno delovanje in delovanje njihovih pisarn, večinoma ugasnejo.
»Džabalabaroši« smo jim nekoč rekli.
Prizadet
# 29.04.2018 ob 13:19
Men se pa zdi fajn, da se podeželje razvija. Še posebej, če gre za vzdržen model. Se pravi, da se za nek vzdržen strošek doseže raznolikost v prehrani in da se okolje prej čisti kot svinja. Če se zato uspejo pridobiti tudi eu sredstva pa je tudi ok. Že dejstvo, da so uspeli pridobiti sredstva od eu je velik uspeh. Na tak način bogatimo vsi.
urigeller
# 29.04.2018 ob 07:59
Rad bi doživel , da lahko kupim ščuko ali mreno , tudi podusti se ne bi branil !
Nikoli
# 28.04.2018 ob 17:48
Konkretno bodo pričeli kaj? Naredili nove ribnike? Se mi zdi da mešali meglo
Peacemaker
# 29.04.2018 ob 15:11
Projekti pa ob naslednji »pogruntavščini« in potem ko pridobijo denar, ki ga porabijo za lastno delovanje in delovanje njihovih pisarn, večinoma ugasnejo.

Pa kaj ti pricakujes za 80.000 eur. Zato sem ti dal primerjavo... ena ku##eva maketa nas je stala skor dvakrat toliko.
To so pac "mehki" projekti in vcasih kaj pametnega rata...vcasih malo manj...

Se pa vseeno zamisli ko se bos peljal cez kak mostali po kaksni kolesarski... al pa pa na kak tecaj ko bos svoje mulce vpisal... al pa ko bos fuzbal igral na kaksnem novem igriscu...
...in ko bos zraven zagledal malo modro zastavico...

Obcine v Slo so tako majhne da brez EU sredstev niso sposobne tudi ene klopce v parku prebarvat...

Projekte za te zadeve pa ne pise zupan sam..tko da malo previdno s tvojim davanjem v nic kar vse na splosno...
urigeller
# 30.04.2018 ob 19:08
Nekdo je res poln manjvrednostnih kompleksov !
pepieinschlag
# 29.04.2018 ob 15:16
Rad bi doživel , da lahko kupim ščuko ali mreno , tudi podusti se ne bi branil !

Še večji užitek ti bi bil, če jih uloviš sam.
Dolga leta sem bi član Ribiške družine Krško-Brestanica in tudi Brežic. Varoval drstišča podusti na Mirni, čistil brežine, skratka vse, kar ribiči pač počnejo.
Redkokdaj pa sem kakšno ribo prinesel domov, čeprav sem bil uspešen v ribolovu. Prejemnik srebrne republiške (slovenske) medalje v ribolovu (sicer na na Krki). Samo da kot vsak »pravi ribič« rib ne jem. Oziroma izjemoma.
Potem pa so se časi zelo spremenili. Ko sem na cesti ob bregu Save pustil skuter, so se okrog njega že zbirali »ljudje«, ki jih zaradi politične korektnosti ne smem imenovati, da me administrator ne bi izbrisal, mi grozili, da je tam njihov štant (da tam lovijo oni), čeprav sem vedel, da sploh niso člani ribiške družine in da niso opravili izpitov, plačali članarine in ribolovnice itd , itd.
Tudi jaz bi rad doživel, da vidim, kako bo tole vse skupaj potekalo...
Še posebno pod patronatom RRA.
pepieinschlag
# 30.04.2018 ob 14:58
Zato ne vsiljuj svijega življenskega sloga drugim . Morda pa bi moral poskusiti pojesti kako ribo kdajpakdaj , potem bi vedel , zakaj sem to napisal !


Oprosti, ker ti vsiljujem zdrav način življenja.
Tudi če si na vozičku, se lahko spraviš izza računalnika do nabrežine ribnika ali reke (ali pa ti naj nekdo pomaga - tudi sam sem pripravljen).
Na vozičku se da igrati tudi tenis (kar počnem sam, hvala Bogu še na obeh nogah)
Paraplegik iz Slovenije je bil že na Triglavu in Mont Blancu (sam imam prehojeno Slovensko Planinsko Pot). Tako da vem o čem govorim.
Član ribiške družine pa nisem več že nekaj let.

Bog ne daj pa, da ti karkoli vsiljujem in res ne vem, čemu si to zapisal.
Dober tek tudi ob vseh ribah.
Predvidevam, da si tudi poučen, kje se ribe nahajajo v prehrambeni verigi, kje se koncentrirajo toksini itd...
Peacemaker
# 29.04.2018 ob 15:03
Zato pa si očitno dosegal brisanje komentarja predhodnika, ki je povsem legitimno izrazil svoje mnenje.

Eh?
urigeller
# 30.04.2018 ob 05:36
@pepieinschlag ! Veš , nismo vsi ribiči ali lovci , radi pa pojemo kaj dobrega ! Zato ne vsiljuj svijega življenskega sloga drugim . Morda pa bi moral poskusiti pojesti kako ribo kdajpakdaj , potem bi vedel , zakaj sem to napisal !
Peacemaker
# 28.04.2018 ob 20:10
Za 80 jurjev bos tezko ribnike gradil... Lahko pa za ta dnar naredimo se kaksno maketo...

Meglo pa ti mesas tu na forumu in komentiras zadeve o katerih nimas blage veze...
Kazalo