Bovško letališče v izjemnem amfiteatru okoliških vršacev bo torej odslej dom koroških letalcev. Foto: TV Slovenija
Bovško letališče v izjemnem amfiteatru okoliških vršacev bo torej odslej dom koroških letalcev. Foto: TV Slovenija
Bovško letališče bo upravljal koroški Avia Fun

Bovško letališče v izjemnem amfiteatru okoliških vršacev bo torej odslej dom koroških letalcev.

"S tem, ko se cel kraj razvija s smučiščem Kanin, pa z vsem skupaj - smo tudi mi ocenili, da je to dobra poslovna priložnost za nas," je povedal Damijan Cehner iz Avia Funa.

Sodelovali bodo z domačim bovškim Aeroklubom, ki pa se zaradi kar 84 tisoč evrov zahtevane najemnine ni prijavil. Korošcem je uspelo znižati to nerazumno zahtevo lastnice, bovške občine. "Če tega ne bi bilo, se verjetno tudi ne bi odločili. S 84 tisoč evrov - na koliko ste prišli? Župan je znižal za petdeset odstotkov," je pojasnil Cehner.

Na občini pa so pripravljeni še bolj popustiti. "Če se bo pokazalo, da je cena nevzdržna - seveda bomo pristopili tudi k tej rešitvi, ker za nas je zelo pomembno, da letališče deluje," je povedal Davor Gašperčič, podžupan občine Bovec.

Povpraševanja letalcev pa je vse več. "Ker je v biseru naše države letališče še vedno preveč skrito ..." pravi Roman Colner iz Krškega.

Domačini ob tem opozarjajo. "Letališče samo, kot tako, kot objekt - tudi če ga upravlja podjetje, bo zelo težko preživelo brez sodelovanja okolice, predvsem lokalne skupnosti," pravi Dejan Kavčič, predsednik Aerokluba Bovec.

Da letalstvo vpnejo v drugo turistično ponudbo Posočja. Ob tem pa je na prvem mestu varnost. "Marsikdo to letališče podcenjuje oziroma okolico tega letališča. Nepripravljeni pridejo, nepripravljeni odletijo," pravi Cehner.

Bodo pa na obnovljenem bovškem letališču morali dobiti še obratovalno dovoljenje za črpališče za letalsko gorivo, kjer je pri vgradnji prišlo do nekaj napak. Stroške odprave teh napak bo krila bovška občina.

Bovško letališče bo upravljal koroški Avia Fun