Praznična Nova Gorica vabi. Foto: David Verlič
Praznična Nova Gorica vabi. Foto: David Verlič
Veseli december
V vrtcu Čriček v Kromberku pri Novi Gorici so otroci z vzgojiteljico Ines Cigoj izdelovali unikatne okraske. Foto: Mojca Dumančič
Veseli december
Kreativnost otrok ne pozna meja. Foto: Mojca Dumančič
Veseli december
Okrašena Nova Gorica vabi. Foto: Mojca Dumančič
Veseli december
Nova Gorica je v polnem veselodecembrskem vzdušju. Foto: David Verlič

Sredi mesta so odprli še drsališče, pod arkadami novogoriške mestne hiše bo vsako sredo in petek tržnica domačih dobrot in izdelkov, sredi meseca se bo začel knjižni sejem Knjige pod jelkami, ki ga pripravlja Društvo humanistov Goriške, vrstile se bodo predstave za otroke, večere bodo popestrili s koncerti. Tudi s silvestrskim, na katerem pa opolnoči ne bo ognjemeta. Denar bodo raje namenili za socialne programe novogoriške občine.

Otroška ustvarjalnost navdušuje
"Lani smo okrasitev Nove Gorice prvič zaupali najmlajšim, in sicer otrokom iz Vrtca pri osnovni šoli Solkan, letos pa so novoletno okrasitev pripravili malčki Vrtca Nova Gorica. Za rdečo nit praznične okrasitve so si izbrali pravljico Zvezdica Zaspanka. Ta pravljična zgodba je bila tudi vodilo prižiga prazničnih lučk na Bevkovem trgu. Letošnje leto smo namreč v Novi Gorici posvetili lutkovni umetnosti, lutkarju Klemenčiču," je povedala koordinatorka letošnjih prazničnih prireditev Mirka Križnič z novogoriške občine. Otroci vseh enot novogoriškega vrtca so s svojo ustvarjalnostjo navdušili. Zlatolase Zvezdice Zaspanke »letajo« nad osrednjim novogoriškim trgom, praznična drevesca pa so okrašena izvirno – z lesenimi, pletenimi, lepljenimi unikatnimi izdelki izpod otroških prstkov.

Obiskali smo malčke v Čričku
Zanimalo nas je, kako otroci ustvarjajo, in gostoljubno so nas sprejeli v kromberški enoti novogoriškega vrtca – v Čričku. Malčki so vneto modelirali, risali, lepili ... Krisa smo vprašali, kaj ustvarja. Odgovoril je: "Brusim močno, močno … Brusim podstavek za okrasno leseno novoletno jelko. Tako majhno jelkico, ki bo stala pod velikim prazničnim drevescem." Karolina je ustvarjala punčke: "To so naše novoletne lutke. Iz papirja, slame, lesa … Zdaj jih bomo naredili, potem pa vse nesli na Bevkov trg, kjer bodo krasile praznično nebo." Lea je risala in modelirala:"Punčke sem naredila, potem pa še sovice in jelenčke delamo." Ines Cigoj, vodja vrtčevske enote Čriček, je na svoje male ustvarjalce ponosna: "Res navdušujejo s svojimi idejami. Vse pa delamo z naravnimi materiali, tako da smo še ekopoučni. Na ustvarjalne delavnice smo povabili tudi starše, tako da smo naredili zanimiv preplet generacij v tem veselem decembru."

Zvezdice bedijo nad drsališčem
Pod svodom zlatolasih zvezdic je že zaživelo tudi drsališče, za katero so tudi letos poskrbeli v Mladinskem centru Nova Gorica. Od nedelje do četrtka je drsališče odprto med 10. in 22. uro, ob petkih in sobotah ter na božični dan pa od 10. do 24. ure. V nedeljo, 1. januarja 2017, bo drsališče odprto med 12. in 22. uro. Vstop na drsališče znaša 1 evro, prav toliko izposoja drsalk. Učenci 2. in 3. razredov osnovnih šol v Mestni občini Nova Gorica so za letošnje novoletno darilo prejeli dve brezplačni vstopnici na drsališče. Ana Raganzini iz Mladinskega centra je povedala, da so vsem socialno šibkim otrokom in mladostnikom omogočili brezplačno drsanje, in dodala: "Dobrodelno bomo porabili tudi ves denar, ki se bo nabral ob izposoji drsalk na drsališču, saj ga bomo namenili za različne programe Mladinskega centra."

Vse prireditve so brezplačne
Mirka Križnič z Mestne občine Nova Gorica je praznični december strnila tako: "Letošnji praznični program je oblikovan tako, da bo razveselil prav vse generacije. V prvi polovici decembra prevladujejo prireditve za otroke, teden pred božičem pa bo program obogatil letošnji drugi knjižni sejem, Knjige pod jelkami v izvedbi Društva humanistov Goriške. Zadnji teden bo namenjen zabavi. Zvrstili se bodo koncerti skupin Mambo Kings, Big Foot Mama ter tenorista Vladimirja Čadeža in pianistke Natalije Šaver, na najdaljšo noč v letu pa bosta zbrane zabavala skupina Pop Design in DJ Janko. Vstop na vse dogodke bo prost, brezplačen."

Največ veselja otrokom
Res bo letošnji novogoriški december najbolj prazničen za otroke. Nekaj prireditev zanje se je od prižiga lučk na Bevkovem trgu že zvrstilo, napovedujejo pa jih še precej. V nedeljo, 11. decembra, bo ob 15. uri na osrednjem novogoriškem trgu gledališka predstava Volk in kozlički Gledališča na vrvici Nova Gorica. V letošnjem novogoriškem lutkovnem letu napovedujejo tudi lutkovno predstavo gledališča Bičikleta z naslovom O starki zimi in njenih pomočnikih, ki bo na Bevkovem trgu na ogled v nedeljo, 18. decembra, prav tako ob 15. uri. Predstavi Volk in kozlički in O starki zimi in njenih pomočnikih bosta v primeru slabega vremena izvedeni v veliki sejni dvorani novogoriške mestne hiše.

Knjige pod jelkami
Od torka, 20. decembra, do petka, 23. decembra, bo v izvedbi Društva humanistov Goriške potekal knjižni sejem Knjige pod jelkami. "Po uspešni lanski prvi izvedbi sejma smo se letos odločili, da ponovno ponudimo to kakovostno vsebino v okviru novoletnih prireditev," pravi Mirka Križnič. Spremljevalni program knjižnega sejma bo namenjen vsem generacijam in bo obsegal otroške delavnice, predstavitve knjižnih novosti, glasbeni program in pogovore z avtorji. Gostje bodo med drugimi Ervin Hladnik Milharčič, Dragan Živadinov, Irena Štaudohar in Zoran Smiljanič.

Zadnji teden koncerti
Na božični dan ob 17. uri organizatorji napovedujejo božični koncert Slavka Ivančića in Matjaža Švaglja. V sredo, 28. decembra 2016, bo ob 21. uri nastopila skupina Mambo Kings, dan pozneje prav tako ob 21. uri skupina Big Foot Mama. V petek, 30. decembra 2016, bo ob 17. uri središče mesta najprej obiskal Dedek Mraz, ob 18. uri bo sledil koncert tenorista Vladimirja Čadeža in pianistke Natalije Šaver. Silvestrovanje v središču mesta se bo začelo ob 22. uri, nastopili bodo Pop Design in DJ Janko. V mestu ne bo primanjkovalo domačih dobrot in izdelkov kmečkih žena. Prodajale jih bodo na Tržnici domačih dobrot in izdelkov, ki bo potekala pod arkadami novogoriške mestne hiše med 9. in 15. uro, in sicer 7., 14., 16., 21., 23. in 28. decembra 2016. Zaradi slabe ponudbe sejmarjev pa letos stojnic in hišic v središču mesta ne bo.

Praznični december ni poceni …
Za celotno dogajanje bo Mestna občina Nova Gorica letos namenila 65.000 evrov, tretjina tega zneska bo namenjenega za izvajalce programa, kar dve tretjini pa za vso potrebno infrastrukturo in varovanje, je povedala Matejka Ambrož iz Mestne občine Nova Gorica. Ureditev drsališča bo Mladinski center stala še dodatnih 24.000 evrov. Mirka Križnič iz novogoriške mestne občine je ob tem poudarila, da ognjemeta ob vstopu v leto 2017 ne bo, 6000 evrov bodo namesto tega raje namenili za lajšanje socialnih stisk v občini.

Foto: David Verlič in Mojca Dumančič