V Sloveniji ni sistemskega spremljanja onesnaženih igrišč. Foto: MMC RTV SLO
V Sloveniji ni sistemskega spremljanja onesnaženih igrišč. Foto: MMC RTV SLO

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so pojasnili, da so nadzor stanja tal otroških igrišč izvedli že na 50 otroških igriščih javnih vrtcev, prihodnji mesec pa bodo vzorce vzeli na še 10 igriščih. Z vzorčenjem tal na 31 preostalih otroških igriščih javnih vrtcev bodo po oceni MOL-a končali do konca leta, ali pa v prvih mesecih 2016.

V omenjenem vrtcu v Rožni dolini so se sicer odločili, da bodo v času sanacije igrišča svoja vrata zaprli, otroke pa so za ta čas namestili po drugih enotah.

Na občini so še poudarili, da je bilo staršem na sestanku z medicinskimi strokovnjaki že pojasnjeno, da ni nobenega tveganja za zdravje otrok in da so vsebnosti svinca v analiziranih vzorcih krvi približno take, kot so tudi sicer v Sloveniji pri otrocih te starosti.

Ni sistemskega pregleda stanja
V slovenski zakonodaji sicer ni zapisanega določila o obveznem spremljanju stanja tal otroških igrišč, pri čemer na MOL-u pravijo, da bo zaradi njihove pobude država pripravila novo uredbo na tem področju, ki bo otroška igrišča obravnavala kot posebno kategorijo.

V Sloveniji prav tako ni katastra onesnaženih zemljišč, pretekle analize MOL-a pa kažejo, da so najbolj onesnažena tla v središču mesta. Povišane vrednosti onesnažil pa se pojavljajo tudi ponekod ob cestah in industrijskih conah. Glede problematike imisij na igriščih so se maja že sešli s predstavniki ministrstva za okolje in prostor, zaprosili pa so tudi za takojšnji sestanek z ministrico Ireno Majcen, so še pojasnili na MOL-u.

Na ministrstvu za okolje so medtem zapisali, da se jim zdi potrebno, da občina do sestanka pridobi vse potrebne informacije. Vidijo pa več ukrepov, ki bi jih lahko izvedli v konkretnem primeru. "Lahko govorimo o zatravitvi zemljine, asfaltiranju ali predelavi zemljine. Vsekakor je treba primer pogledati z več vidikov in najti čim bolj optimalno rešitev," so povedali na ministrstvu.