Ker trgovina ne ustvarja dobičkov - kljub velikemu povpraševanju po izdelkih -, težko shaja. Foto: BoBo
Ker trgovina ne ustvarja dobičkov - kljub velikemu povpraševanju po izdelkih -, težko shaja. Foto: BoBo

Pred kratkim se je namreč izpraznila nepremičnina v občinski lasti, ki ni bila prodana na nedavni javni dražbi za prodajo občinskih nepremičnin. "Nepremičnina je bila predvidena za naslednji krog dražbe, a jo je župan Andrej Fištravec izvzel, da jo ponudi v brezplačni najem trgovini Sotra pod pogoji, ki to dovoljujejo. Gre za pritlični objekt za izvajanje trgovinske dejavnosti z možnostjo za parkiranje za nekaj avtomobilov," so pojasnili na občini.

Nova lokacija trgovine ostaja v mestni četrti Pobrežje, in sicer na Cesti XIV. divizije. "Vsekakor je želja Mestne občine Maribor, da bi jo skupnost, v katero se predvideva preselitev prodajalne, sprejela pozitivno in tako omogočila čimprejšnje nemoteno poslovanje socialnega podjetja," so povedali na občini.

V trgovini zadovoljni, zdaj lahko začnejo sanacijo
Dosedanja direktorica Sotre Iva Poropat je s ponujeno rešitvijo zelo zadovoljna, saj si je že dalj časa prizadevala za večjo podporo občine temu projektu. "Našli smo tudi novega direktorja in tako bomo lahko začeli nujno sanacijo, da bi obdržali glavo nad vodo," je povedala. "Na sedanji lokaciji smo plačevali profitno najemnino, ta del pa bo zdaj odpadel, zato bomo lažje zadihali," je pojasnila.

Selitev načrtujejo julija ali najpozneje avgusta. "Mislim, da bomo zdaj lahko zagnali tudi projekt mobilne prodajalne, na katerega smo se lani prijavili, saj bomo zadevo lahko zdaj, ko se bomo kadrovsko okrepili in ne bo vse temeljilo le na prostovoljnem delu, tudi bolj profesionalno zastavili," je še povedala direktorica.

Trgovino, ki socialno ogroženim nudi osnovne prehranske, gospodinjske in higienske izdelke po nižjih cenah, ranljivim skupinam pa zaposlitev, je vzpostavilo Slovensko združenje za duševno zdravje Šent konec leta 2013. Za postavitev trgovine so pridobili evropski denar, ki so ga lahko porabljali do avgusta 2015, zdaj pa morajo preživeti na trgu.

Povpraševanje po izdelkih po nižji ceni je sicer v mestu z visoko brezposelnostjo veliko, a ker trgovina ne ustvarja dobičkov, neke sistemske in dolgoročne finančne podpore pa ni, težko shaja.