Notranjska
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 26 glasov Ocenite to novico!
Štanjel, Fabiani
Grad Štanjel bodo temeljito prenovili. Foto: RTV SLO
Štanjel
V kraškem biseru Štanjel so izjemno zadovoljni s turističnim obiskom v poletnih mesecih. Foto: BoBo

Dodaj v

V Štanjelu se začenja temeljita prenova gradu

Stari del Štanjela bodo zaprli za promet
19. avgust 2017 ob 17:35
Štanjel - MMC RTV SLO, STA

V kraškem biseru Štanjel so začeli obnavljati tamkajšnji grad. Obnovili bodo streho, vse strope in tla v osrednjem grajskem stolpu in levem kraku spodnjega palacija, vgradili bodo novo stavbno pohištvo in dogradili pročelje.

"Na začetku novembra se bo začela druga faza obnove, za katero smo pridobili denar na razpisu Agrotur 2," je pojasnil komenski župan Marko Bandelli. V okviru te prenove bodo v viteški dvorani zgradili vinoteko v velikosti 200 kvadratnih metrov. Prvi in drugi del obnove gradu bosta skupaj vredna 560 tisoč evrov, prihodnje leto pa bodo za obnovo namenili še 340 tisoč evrov občinskih in nepovratnih sredstev.

"Vinoteka bo zelo velika, saj bo vključevala vina vseh štirih vinorodnih okolišev na Primorskem - iz Goriških brd, Vipavske doline, s Krasa in iz Istre. Ker je to mednarodni projekt, bodo ponujali tudi vina iz zamejstva in dela severne Italije," je še povedal župan Občine Komen.

Prek razpisa je komenska občina pridobila tudi denar za nabavo posebnega vozila kavalir, s katerim bodo po starem delu Štanjela vozili obiskovalce, ki si ga drugače zaradi različnih zdravstvenih težav ne bi mogli ogledati. Vozilo bodo v Štanjelu dobili na začetku prihodnjega leta. Po novem letu pa se bo začela naslednja faza obnove gradu, v celoti bodo prenovili mansardni del, kamor bodo pozneje umestili informativno točko Nature 2000.

Dober turistični obisk
Tudi s turističnim obiskom v poletnih mesecih so v Štanjelu zadovoljni. Bandelli je povedal, da je samo Turističnoinformacijski center v Štanjelu junija obiskalo skoraj 800 obiskovalcev, julija 1.047, v prvi polovici avgusta pa 938: "To so zelo spodbudne številke, ki kažejo na to, da delamo prav in v pravi smeri."

Ob podaljšanem prazničnem avgustovskem koncu tedna, ko so v Štanjelu pripravili tudi vrsto prireditev, so našteli več kot 2.000 obiskovalcev, pol med njimi je bilo slovenskih gostov, med tujimi pa največ Italijanov, Nemcev in Angležev. Ti so si Štanjel lahko ogledali s tamkajšnjmi vodniki.

Kulinarične dobrote in umetniška kavarna
Obiskovalcem so lahko letos postregli tudi s kulinaričnimi dobrotami, domačini pa so ponujali domače pridelke in izdelke. Prihodnje leto pa naj bi goste pričakovali tudi v umetniški kavarni in mladinskem hotelu, ki naj bi ju uredili do turistične sezone. Sicer pa se za prenovljene grajske prostore že zdaj zanimajo morebitni ponudniki različnih storitev, ki bi tam radi uredili manjše trgovinice.

Stari del Štanjela bodo zaprli za promet, uredili pa dve večji parkirišči za okoli 250 vozil. V kratkem bodo obiskovalcem na voljo tudi javna stranišča.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
stotrideset
# 19.08.2017 ob 18:38
Bravo Štanjel!
se zagotovo vidimo v prihodnjem letu in poskusimo vaše dobrote s krožnika in izpod vinskih trt...
elaine
# 20.08.2017 ob 11:26
Štanjel je čudovit, ampak povprečnemu turistu nima kaj ponuditi. Ni prodajaln domače hrane in vina, ni lokalov s hrano, ni vinotek, ni spominkov, ni sladoleda. Nima ničesar kar bi obiskovalca zadržalo. Številke zgoraj so smešne, toliko obiskovalcev imajo manj privlačna toskanska mesta na uro. Pa ni kriva le država, socializem je v nas uničil(in še uničuje) kakršnokoli zasebno pobudo.
Matej037
# 20.08.2017 ob 10:58
No ja, potencial ima morda za domačega gosta. Podobnih mest iz tistega obdobja in zgrajenih v podobnem slogu je v Italiji nekaj sto. S tem, da v njih živijo avtohtoni domačini, pri nas na Krasu in zlasti na Obali pa so pregnane prebivalce nadomestili prišleki z Balkana s svojimi manirami vred.
Če kdo ne razume, kaj mislim, naj si ogleda Piran, potem pa naj se odpravi v Poreč ali Rovinj, pa bo videl, kakšna razlika se je ustvarila v 25 letih.
zajlazajla
# 19.08.2017 ob 20:16
Ta Štanjel "prenavljajo" že 30 let, pa ni videti kakšnega jakega napredka. Še vedno pol vasi v razsulu in brez kakršnekoli vsebine.
Alchemist
# 19.08.2017 ob 19:58
Samo po pameti in s tresočo roko. Prenove so vedno tvegane - historično stavbo lahko s prenovo popolnoma uničiš, če nisi pazljiv.
reorah
# 20.08.2017 ob 13:13
@oliva
Ne da Ljubljančanov ne marajo samo v Štanjelu, ampak jih ne marajo še marsikod. Žal. Bilo bi umestno vprašati se o vzrokih...
kornilov
# 20.08.2017 ob 13:54
Že dolgo nisem bil tam. Me veseli, če bodo odstranili armiranobetonske bloke.
oliva
# 20.08.2017 ob 21:16
Pa saj denar dobivajo tudi občine posebej oziroma tudi občine same (odvisno tudi od angažiranja županov in realizacije vloženega), mislim da ne gre vse iz tega državnega fonda.
Občine (vsaj sposobne) tudi same pridobivajo denar oz. kapital.
Ne verjamem recimo, da npr. Sočo festival financira država. In tako naprej.
Pač kar se počne tudi, ne da tam sediš in godrnjaš ćez 'državo in Ljubljano'.
Morda se motim, me bo že kdo popravil.
thymiann
# 20.08.2017 ob 16:11
predaleč je Štanjel od Ljubljane, da bi se lahko tudi prestolnica kaj okitila z njegovo prenovo in zato ni v interesu

mogoče bi lahko nehali čakati prestolnico in kaj postorili tudi sami ...
oliva
# 20.08.2017 ob 15:01
Mnogi.
No vsekakor imajo mnogi radi Ljubljano, saj imamo ful ekonomskih migrantov z vse Slovenije.
Zanimivo, pa vsi sovražijo Ljubljano in Ljubljančane.

Kot bi jaz zaradi treh neotesanih Štajercev, dveh Primorcev in enega Kraševca, s katerimi imam tule slabe izkušnje (recimo mal podobne Štanjelčanom z Ljubljančani) to zvedla na vse.
Jaz gledam kakšen je človek. Ne odkod je.

Ljubljana pa je glavno mesto, mislim da mnogi pretiravate s sovraštvom do nje, osebno menim pa tudi, da je to dodatno pumpano (morda so v igri še kaka sovraštva do 'levičarjev', Jankovića itd.).
oliva
# 20.08.2017 ob 14:36
Saj štekam, @reorah.
Kaj naj rečem?
Men grejo tud taki na živce, ki nekam pridejo kot taglavne gazde, ničesar ne spoštujejo itd.
Škoda samo, ker to potem na vse leti.

(sicer pa par primerov, ki si jih naštel, tako je tudi tu - nekdo ki je aroganten, je zato, ker je tak, ne zato, ker je Ljubljančan, Jelinčič pa je dejansko prijazen in zelo olikan ;))

Hvala, vračam pozdrav na obalo! (blagor tebi, zdajle se greš lahko kopat!!! ;))
reorah
# 20.08.2017 ob 13:43
Na našem koncu, sem z obale in ne iz Štanjela, ne marajo Ljubljančanov zato, ker se obnašajo, kot da so tukaj doma. Ne vem, ali so v resnici taki ali ne, vendar velikokrat izpadejo kot egocentriki - navajeni, da so središče in da se vse ostalo prilagaja njim. V moji bližini je Ljubljančan kupil parcelo in kot prvo stvar je posekal nekaj zelo starih cipres, ker da spadajo na pokopališče... Cipresa je pri nas avtohtono drevo. Še malo naprej drugi Ljubljančan - sami problemi z okoliškimi prebivalci, saj je za dovoze do svojega vikenda šel preko vsega... Pa se da vse lepo pogovoriti, če se ne obnašaš kot samodržec. Poznam nekaj Ljubljančanov, ki niso takšni. In nimajo prav nobenih težav z okoljem. Stvar je v tem, da če nekam prideš, je prijazno od tebe, da se ti prilagodiš tamkajšnjim navadam, jih skušaš sprejeti in spoštovati, ne pa da začneš novo okolje nasiloma prilagajati po sebi. Dva primera "znanih" ljudi: Jonasa tukaj ni maral nihče, ker je bil skrajno aroganten, vzvišen, brezobziren in se je obnašal, kot da mu pritičejo posebni privilegiji. Jelinčič pa, nasprotno, (nisem njegov simpatizer, da ne bo pomote), je spletel s sosedi čudovite odnose in se ves čas obnaša kot eden izmed njih...
Keša pa v Štanjelu ne bo ne samo zaradi "izpada" Ljubljančanov, ampak zato, ker ga tam nimaš za kaj porabiti...
Upam torej, da so se stvari vendarle začele spreminjati.
Pa lep pozdrav v Ljubljano, našo lepo prestolnico!
oliva
# 20.08.2017 ob 13:15
Ja?
Kaj pa naj naredim? ;)

ja vem. Žalostno in mimo.
Upam da boste imeli tudi brez Ljubljančanov dovolj obiska in keša. :)
reorah
# 19.08.2017 ob 20:37
Končno. Nerazumno prepočasi gre prenova tega kraškega bisera. Italijani in Avstrijci iz takšnih lepot naredijo estetski izdelek. Pri nas pa... predaleč je Štanjel od Ljubljane, da bi se lahko tudi prestolnica kaj okitila z njegovo prenovo in zato ni v interesu. To je to.
oliva
# 20.08.2017 ob 13:04
@reorah:
"Je državni keš vaš keš?!!!!"

A to si sklenil iz mojega komentarja? :o)

Moj 'turistični keš', ko sem še prihajala kot obiskovalec.

Itak pa kot pravi @elaine, pravzaprav nič ne nudite.

(ampak zabavno, kako si potrdil to v momentu, kar sem napisala - vsi Ljubljančani smo 'država'... napisala sem tudi, da me zato ne vleče tja. Vem da me ne boste pogrešali, pogrešali pa boste kakšen prilivček še koga drugega, ki ga bo to odbilo)
reorah
# 20.08.2017 ob 12:56
@oliva
ˇˇNaj samo keš pošljemo? :o)"
Je državni keš vaš keš?!!!!
oliva
# 20.08.2017 ob 11:01
"predaleč je Štanjel od Ljubljane, da bi se lahko tudi prestolnica kaj okitila z njegovo prenovo in zato ni v interesu. "

Ehh. Morda.
A zato sovražijo Ljubljančane?

Naj samo keš pošljemo? :o)

(meni je Štanjel neskončno lep, dejansko biser, čisto posebna atmosfera, čas se ustavi, božanski takorekoč. Me pa odbije in zato žal ne vleče preveč tja, ker zelo očitno ne marajo Ljubljančanov in dajo to tudi zelo jasno vedeti)
SMILE88
# 19.08.2017 ob 23:29
Štanjel je res lep in ima ogromen potencial. Dolgo časa sploh nisem vedel zanj.
Karakala
# 21.08.2017 ob 11:26
Bi se kar strinjal s tem, kar je napisal Reorah. Sicer nebi rad posploševal, ampak tudi sam imam nekaj neprijetnih izkušenj z Ljubjančani na našem koncu. Glede na arhitekturno posebnost, bi Štanjel moral biti interes države, da se ga obnoci in ne samo občine. Če bo v nekaj letih vsaj obnoveljen tako kot Šmartno v Goriških brdih, bo že to nekaj. Potem pa ga po korakih razvijati. Upam da vsaj Štanjelu uspe, če že mnogim drugim ne.
velika uharica
# 21.08.2017 ob 06:48
reorah, naredite projekt in se prijavite na razpis, ni Ljubljana kriva, če so občine (pre)majhne, EU pa birokratska, kakšno idejo o turizmu pa lahko tudi iz LJ dobite (kot ste Kavalir)
oliva
# 20.08.2017 ob 21:18
"In tu se tudi sprejemajo prioritete, kam se bo denar vlagalo. In kakšne so te prioritete, lahko vidi vsak Slovenec. Zato ponavljam: Štanjel je predaleč od prestolnice, da bi bil zanj interes. Kar seveda nikakor ne velja samo za Štanjel."

To pa je res, se strinjam.
Včasih se obnaša 'država' :) zelo 'mačehovsko'. :\
Tudi sama bi si želela boljše porazdelitve in več možnosti tudi za druge regije.
reorah
# 20.08.2017 ob 16:45
@thymiann
"mogoče bi lahko nehali čakati prestolnico in kaj postorili tudi sami ..."
Aja? S praznimi žepi? Naj vzamemo krampe in lopate in se gremo delovno brigado?
Denar, državni denar se zbira v prestolnici. In tu se tudi sprejemajo prioritete, kam se bo denar vlagalo. In kakšne so te prioritete, lahko vidi vsak Slovenec. Zato ponavljam: Štanjel je predaleč od prestolnice, da bi bil zanj interes. Kar seveda nikakor ne velja samo za Štanjel.
Ljubljana pa se čudovito obnavlja. Nič proti. Je zelo lepo mesto. Da pa sredstva niso pošteno porazdeljena, čivkajo ptički...
izo
# 20.08.2017 ob 15:03
Pa ni kriva le država, socializem je v nas uničil(in še uničuje) kakršnokoli zasebno pobudo.

hja, v "kapitalizmu" je bila zadeva privat in ni mogel vsak tacat po ferarijevem vrtu ipd.. lahko pač povrnemo stanje tako,d a bsot prodali enemu bogatašu vse nazaj, pa bo nametal svoj kič gor, škilili bosta pa na njegove bazene lahko le preko 3m zidu..
Kazalo