Mihajlovič je k Popoviču prišel s piranske občine, kjer so ga odslovili, ker je v prijavi za direktorja uprave ponaredil potrdilo o delovnih izkušnjah. Foto: MMC RTV SLO
Mihajlovič je k Popoviču prišel s piranske občine, kjer so ga odslovili, ker je v prijavi za direktorja uprave ponaredil potrdilo o delovnih izkušnjah. Foto: MMC RTV SLO
Nenavadni zapleti na Obali. Foto: BoBo
Boris Popovič
Dogodek je pripeljal tako daleč, da je koprski župan Boris Popovič za sredo sklical izredno sejo mestnega sveta. Foto: MMC RTV SLO
Dean Jurič
Vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič dogodka še ne želi komentirati. Foto: BoBo

Kriminalista sta varovani osebi, zato policija identificira dvojico in Mihajloviča povabi na pogovor o razlogih za fotografiranje. Župan Boris Popovič to označi za nedopusten pritisk na delo občinskega inšpektorja in za sredo sklicuje izredno sejo mestnega sveta.

Volmut v okolici hiše zazna sumljiv dogodek
Nekdanjega koprskega kriminalista Ljuba Volmuta je v ponedeljek, 3. februarja, soseda opozorila, da so se okoli njegove hiše motale osebe, ki so fotografirale njegovo hišo. Volmut je dogodek prijavil policiji, kjer so ugotovili, da primer ni osamljen. V fotografski objektiv takrat še neznancev, se je uro prej istega dne ujela tudi hiša vodje koprskih kriminalistov Deana Juriča. Policija je neznancema hitro razkrila obraze. Fotografiral je vodja občinskega inšpektorata in županov svetovalec za javni red in mir Ljubiša Mihajlovič, okoli pa ga je prevažal njegov pomočnik Peter Donaval.

Mihajloviča tri dni pozneje na razgovor povabi Albert Črnigoj, vodja oddelka za terorizem in ekstremno nasilje na ministrstvu za notranje zadeve. Kot je zapisano v uradnem zaznamku, ki ga je sestavil Mihajlovič, objavili pa nekateri mediji, je Mihajlovič policistu razložil, da je tistega dne opravljal svoje delo in da je slikal več objektov, ne le omenjeni hiši. Črnigoj naj bi mu takrat dejal, da mu je čudno, ker je Mihajlović med drugim fotografiral hišo nekdanjega vodje koprskih kriminalistov, Mihajlovič pa je zatrdil, da med svojim delom ni nikogar ogrožal in da Juriča in Volmuta sploh ne pozna.

Vodja inšpekcij fotografiral s telefonom
Vodja koprskega inšpektorata trdi, da je na teren odšel fotografirat na podlagi anonimnih prijav. Iz njegovih besed je mogoče sklepati, da je Volmuta in Juriča nekdo prijavil kot črnograditelja, fotografije pa bi seveda služile kot dokaz pri nadaljnjih postopkih, denimo prijavi gradbeni inšpekciji. Zato je toliko bolj nenavadno, da je Mihajlovič fotografiral kar s prenosnim telefonom, fotografije pa pozneje izbrisal, kar je tudi navedel v uradnem zaznamku. Črnigoj ga je namreč prosil, ali lahko policiji priskrbi fotografije, a je Mihajlovič odgovoril, da težko, ker so že izbrisane.

Skok iz avtomobila, škloc in po 'gasu' …
Fotografiranje hiš naj bi potekalo precej filmsko. Po naših informacijah sta se Mihajlovič in Donaval s srebrnim "civilnim" avtomobilom, ki je v lasti koprske občine, pripeljala do hiše, Mihajlovič je skočil iz avtomobila, na hitro nekajkrat fotografiral, nato pa tekel proti avtomobilu, ki ga je Donaval medtem že obrnil in pripravil za odhod. Ko smo Mihajloviča poklicali za komentar, dogodka ni hotel pojasniti in nas je naslovil na občinsko službo za stike z javnostmi. "Nič ne vem o nobenih črnih gradnjah," je odgovoril na vprašanje, kdo je prijavil Juriča in Volmuta, nato pa odložil telefon.

Popovič sklicuje izredno sejo
Dogodek je pripeljal tako daleč, da je koprski župan Boris Popovič za sredo sklical izredno sejo mestnega sveta, kot so navedli v sklicu "zaradi nesprejemljivega in škandaloznega pritiska na Občinski inšpektorat Mestne občine Koper".

Volmut: Popovič išče snov za nadaljevanje blatenja
Vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič dogodka še ne želi komentirati, upokojeni kriminalist Ljubo Volmut, ki ga je Popovič že diskreditiral z lažnivimi obtožbami in bil zato tudi pravnomočno obsojen, pa nad ravnanjem "Popovičevih" ni presenečen.

"To ni nič drugega, kot iskanje vedno nove snovi za obračunavanje s tistimi, ki županu niso pogodu. Poskusi diskreditacije se nadaljujejo in pri tem so očitno še naprej dovoljena vsa sredstva. Zakaj Mihajlovič ni potrkal na moja vrata, mi razložil za kaj gre in opravil svojega dela?!" je za TV Slovenija dejal Volmut in dodal, da je "Popovičev predvolilni propagandni stroj očitno že v polnem pogonu".

MNZ: Jurič in Volmut sta varovani osebi
"Kriminalistična policija je v začetku 2014 zaznala informacije o možnosti vnovičnih poskusov diskreditacij in ogrožanja varnosti zaposlenih v Sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Koper. Zaradi izvedbe določenih preiskav zoper posameznike so bili nekateri kriminalisti v preteklosti že večkrat deležni groženj, diskreditacij in drugih kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime. Zato so bili posamezni kriminalisti uvrščeni v program zaščite ogroženih delavcev. Tak status ima tudi vodja kriminalistične policije v Kopru. Omenjena oseba je fotografirala tudi hišo upokojenega kriminalista, ki je bil v preteklosti prav tako deležen diskreditacij, zaradi česar so na sodišču že bile posamezne obravnave zoper določene osebe," so dogodek pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Na ministrstvu še pojasnjujejo, da so razgovor opravili izključno z namenom, da bi preverili razlog fotografiranja, kar je bilo Mihajloviču tudi korektno pojasnjeno. "Zato ostro zavračamo vsake namige o 'specialcih' iz Ljubljane in namenu policije, da bi kakor koli ovirala uslužbence drugih organov pri izvajanju njihove dejavnosti, v kolikor je ta zakonita. Policija bo tudi v prihodnje izvedla vse zakonite aktivnosti, ki so ji na voljo, da zaščiti varnost in integriteto svojih zaposlenih. Pri tem je poskusi diskreditacij zaposlenih ne bodo odvrnili od nadaljnjega pregona vseh tistih, ki prestopijo mejo zakonitega, ne glede na njihov status v družbi," so še zapisali.

Vprašanja (za zdaj) brez odgovorov
Za podrobnejša pojasnila o dogodku smo zaprosili županov kabinet. Zanimalo nas je, zakaj konkretno sta Mihajlovič in Donoval odšla fotografirat hiše kriminalistov, ali je običajno, da na inšpekcijske terene fotografirat odhaja kar sam vodja, zakaj s civilnim in ne službenim avtomobilom občinskih redarjev ter ali je splošna praksa, da se objekte fotografira s prenosnim telefonom, nato pa fotografije izbriše. Hoteli smo izvedeti tudi, zakaj je župan sklical izredno sejo in kaj hoče z njo doseči ter koliko bo stala občinski proračun. Na odgovore še čakamo.

Eugenija Carl, TV Slovenija