Posavska gospodarska zbornica je tudi letos nagradila inovatorje. Foto: Goran Rovan
Posavska gospodarska zbornica je tudi letos nagradila inovatorje. Foto: Goran Rovan
false
Zbranim je spregovoril predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Marjan Mačkošek, ki je bil tudi sam nekoč inovator.

Letos bodo posavske inovatorje na nacionalnem nivoju ocenjevanja zastopali inovatorji iz družbe Numip, TIPS in TPV.

Sedemčlanska komisija GZS-ja Območne zbornice Posavje za ocenjevanje inovacij ima v svojem delu postavljen cilj uveljavljanja inovacijske dejavnosti kot gibala trajnostnega razvoja gospodarstva in pospeševanje podjetništva. Komisija, ki ji predseduje dr. Tomaž Žagar, je letos ocenjevala inovacije iz različnih področij, prvič tudi iz kmetijstva, energetike in storitev. Na razpis je tokrat prišlo šest inovacijskih prijav, tako da je komisija podelila dve zlati, eno srebrno in dve bronasti priznanji ter eno diplomo.

Prejemniki zlatih priznanj so postali Matej Pleterski, Joško Valentinčič in Izidor Sabotin s sodelavci iz podjetja Numip, ki so prijavili inovacijo odrez cevi toplotnih izmenjevalnikov v jedrskih elektrarnah z namenom vzorčenja z uporabo nekonvencionalnih tehnologij ter Marjan Smole iz družbe TIPS za izpopolnitev tehnologija najuporabnejše kombinacije zahtevanih lastnosti vlečnega vozila za GSE opremo Honey badger, ki se uporablja na letališčih. Srebrno priznanje je šlo v roke ekipe PC Strojegradnja TPV iz Brežic, ki je ustvarilo novo sestavljalna pripravo prestavnega sklopa vozil BMW.

Bronasto priznanje sta prejela mag. Peter Zadravec in Johan Paar iz podjetja Evrosad, ki sta izumila protitočno mrežo za sadovnjake v specialni izvedbi ter Ksenija Lovrin Maćešić iz socialnega podjetja KNOF - razviti posel za ekološke plenice iz bambusa KiSS. Diplomo pa je komisija prisodila Zavodu KNOF - socialno podjetje za inovacijo Podjetne skupnosti KNOF, katere avtorice so Mojca Žganec Metelko, Nataša Rupnik in Milena Mastnak.

Na podelitvi, ki jo je v mali dvorani Kulturnega doma Krško, vodila Petra Rep Bunetič, sta zbranim spregovorila predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Marjan Mačkošek in predsednik GZS-ja OZ-ja Posavje, Krško Martin Novšak. Za kulturni program pa so poskrbeli mladi glasbeniki družine Tonija Sotoška.

Goran Rovan, TV Slovenija