Ribiška pisarna bo predvsem strokovni povezovalni člen med ministrstvom za kmetijstvo in med ribiči. Foto: BoBo
Ribiška pisarna bo predvsem strokovni povezovalni člen med ministrstvom za kmetijstvo in med ribiči. Foto: BoBo

Slovenski ribiči so po letu dni, odkar je ugasnila ribiška svetovalna pisarna v Izoli, vendarle dočakali novo svetovalno pisarno, ki ima sedež v prostorih Zavoda za ribištvo na Morski biološki postaji v Piranu. Zavodu je vlada nedavno podelila petletno koncesijo za svetovanje v ribištvu, pisarno pa bo vodil biolog in oceanolog ter zunanji strokovni svetovalec zavoda, Aleš Bolje (na zgornji fotografiji) iz Izole, ki je že več kot tri desetletja dejaven na področju ribiške zakonodaje, raziskovanja, svetovanja v ribištvu.

Nova in težko pričakovana svetovalna ribiška pisarna v teh dneh že deluje. Vsi postopki pa bodo uradno končani predvidoma prihodnji mesec. Kot poudarja vodja pisarne Aleš Bolje, bodo za ribiče dosegljivi po telefoni, elektronski pošti in v pisarni: "Bomo pa predvsem mi prišli do ribičev, kar bo zaradi narave dela ribičev najlažje."

Ribiška pisarna bo predvsem strokovni povezovalni člen med ministrstvom za kmetijstvo in med ribiči. Nudili jim bodo informacije, nasvete, pomoč pri evropskih in nacionalnih razpisih. Zadnja finančna perspektiva 2007–2013, denimo, je bila za ribiče zelo uspešna. Uresničili so 17 projektov, porabljenih pa je bilo 2.800.000 evrov. "Jaz upam, da bo enako uspešna tudi zdajšnja perspektiva, ki se izvaja v okviru akcijske skupine Las Istra. Upam, da bodo ribiči našli svojo možnost dodatnega zaslužka oziroma prestrukturiranja za dejavnosti, ki jim bodo pomagale pri osnovni dejavnosti, ribolovu."

Kot nam je povedal piranski ribič in dolgoletni predstavnik obalnih ribičev mrežarjev Zlatko Novogradec, so zadovoljni, da so vrata ribiške pisarne spet odprta, saj so bili zadnje leto tako rekoč prepuščeni samim sebi.