Tako so se lani morali v Cerknici bojevati s pobesnelimi vodami. Foto: Slovenska kronika
Tako so se lani morali v Cerknici bojevati s pobesnelimi vodami. Foto: Slovenska kronika
V Cerkinici s cmokom v grlu čakajo na jesen

"Del nalog je bil opravljenih marca in aprila, zdaj pa smo uredili še redna vzdrževalna dela. Prebili smo leta nevzdrževanja odtokov, v nekaj letih naj bi prišli na zeleno vejo," je povedal generalni direktor agencije za okolje (Arso) Joško Knez.

"Uredili smo strugo od naselja Dolenja vas do izliva, naslednja faza je med Cerknico in Dolenjo vasjo, pozneje pa tudi v zgornjem toku Cerkniščice. Struga je ponekod še zamašena in voda že išče druge poti. Če pa začne voda iskati druge poti, je akumulacija vode nenadzorovana, ogrožena pa so naselja," pa je pojasnil župan Marko Rupar.

Čiščenje struge v Dolenji vasi je stalo 30.000 evrov, tretjino je dala občina Cerknica, čeprav sanacije vodotokov niso v njeni pristojnosti. A čeprav je denarja letos na voljo precej več, pa je zaradi slabega odnosa v preteklosti več tudi potreb, je pojasnil Knez.

Poplav se ne bomo znebili
"Za preprečevanje poplav je treba v zaledju narediti zadrževalnike vode, ki vodo ob takem ekstremnem dogodku zadržijo in počasneje spuščajo skozi naseljena območja,"
je dejal Rupar, Knez pa dodal, da poplav v Sloveniji ne bomo rešili: "Slovenija ne bo nikoli država brez poplav. Lahko pa rečemo, da zmanjšujemo potencialno škodo."

Rupar upa, da bodo spomladi sanacijo nadaljevali okoli naselja Cajnarje, občina pa na svoje stroške dela tudi poplavno študijo, ki jo bo nadaljevala, če bo ministrstvo dalo denar.

Država ustanavlja direkcijo za vode, ki bo z januarjem 2016 prevzela določene naloge, kot so sanacije in grajenje zadrževalnikov. Glede na študije občine Cerknica bi potrebovali tri zadrževalnike vode v zgornjem toku Cerkniščice. Stroški po strogih ocenah za tak projekt znašajo dva milijona evrov.

V Cerkinici s cmokom v grlu čakajo na jesen