Težave z repkom so zelo pogoste pri francoskih in angleških buldogih. Foto: EPA
Težave z repkom so zelo pogoste pri francoskih in angleških buldogih. Foto: EPA
Skrbniki psov težav z repkom po navadi ne prepoznajo takoj oziroma traja kar nekaj časa, da ugotovijo, kaj je s kužkom narobe oziroma kaj ga muči. Foto: EPA


Skrbniki omenjenih in podobnih pasem se večkrat srečujejo s tovrstnimi težavami. Namreč psi se skotijo z repkom, ki ima največ eno, dve ali tri vretenca.

O težavah z repkom pri psih
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.

Kot je pojasnil Emil Senčar iz Veterinarske bolnice Ptuj, se lahko pogosto zgodi, da je zaradi teh anatomskih posebnosti rep lahko tako uvihan v zadnjično odprtino, da pozneje z rastjo začne mehansko pritiskati na to področje okoli anusa, kar psu povzroča bolečine.
Pozor - lahko se pojavi tudi sepsa!
"Vedeti moramo, da je pod repom prazen prostor, ki ga repek prikrije, potiska dol in mehansko draži. Logično je, da hitro sledi vnetje, kajti neke higiene tu ne moremo voditi, da bi to lahko vse skupaj čistili. To vnetje se nato sprevrže v gnojno vnetje, tudi glivice se navežejo na ta problem, tako da imamo lahko na koncu zelo veliko težavo z bolečim kužkom, močnim gnojnim izcedkom, z neješčnostjo in tudi z življenjsko ogroženostjo živali, kajti zelo pogosto lahko sledi tudi sepsa," je opozoril Senčar.
Pes je zaradi vnetja nemiren
Skrbniki psov težav z repkom po navadi ne prepoznajo takoj oziroma traja kar nekaj časa, da ugotovijo, kaj je s kužkom narobe oziroma kaj ga muči. "V začetnih fazah je zanimivo, da se takšni psi začnejo čudno vesti, pa ne vemo, zakaj. Usede se na sedežno garnituro, skoči na kavč, nemiren je, nekaj se liže, čeprav te pasme ne morejo z gobčkom do svojega zadnjega dela tako kot druge pasme. Ne morejo nam pokazati, kaj je narobe," je razložil. Diagnoza se pozneje zelo hitro postavi, ko skrbniki vidijo in tudi zavohajo izcedek, ki se pojavi ob vnetju.
Po zdravljenju na vrsti operativni poseg
Naslednji korak je obisk veterinarja. "Pse, ki pridejo v ambulanto z močno razdraženim delom, najprej zdravimo z antibiotiki, s terapijo, ki traja dalj časa," je pojasnil Senčar. "Ko pa zdravljenje končamo, je vsekakor na vrsti operativni poseg. Brez tega nismo naredili ničesar, saj se bodo zadeve ponovile. Operacija je sorazmerno zahtevna za kužka, ker vemo, da je rep podaljšana hrbtenjača. Poseg je takšen, da se zadnji dve ali tri vretenca odstranijo. Koža se zašije, s tem sprostimo pritisk na zadnji del in težava je trajno rešena."

Težave z repom pri psu
Težave z repom pri psu