#MMCdebata
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 21 glasov Ocenite to novico!
Zastoj
Policija voznikom svetuje, da se prilagodijo in poiščejo manj obremenjen mejni prehod. Kot alternativo preobremenjenemu Obrežju Prometnoinformacijski center (PIC) tako za državljane EU-ja priporoča manjša mejna prehoda Metlika in Rigonce. Foto: BoBo
VIDEO
Predpraznična gneča na mejah
VIDEO
Šefic obljublja izboljšan...
VIDEO
V Bruslju sestanek o zast...
VIDEO
Zakaj Slovenija ni prepri...
VIDEO
Kaj o kolonah na meji pra...
VIDEO
Slovenija in Hrvaška druž...
VIDEO
Na meji s Hrvaško omilili...
VIDEO
Pritisk na slovensko-hrva...
VIDEO
Na meji s Hrvaško prometn...
VIDEO
Dolge kolone na mejnih pr...
VIDEO
Mejni prehodi s Hrvaško o...
VIDEO
Čakajoči vozniki besni

Dodaj v

#MMCdebata: "Tisti, ki se vozijo v službo čez mejo, lahko dajo kar odpoved"

56. MMC-debata o zastojih na schengenski meji
15. april 2017 ob 07:55
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Če so gospoda iz Bruslja želela tako kontrolo, potem naj nam in Hrvatom posodijo še osebje," je bil le eden od številnih odzivov MMC-jevih bralcev na poostren nadzor na meji s Hrvaško.

Sistematični nadzor potnikov na zunanjih schengenskih mejah, ki je v veljavi od prejšnjega petka, je na slovensko-hrvaških mejnih prehodih povzročil večurne zastoje – predvsem pretekli petek in soboto.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.


Zato sta se Slovenija in Hrvaška odločili zmanjšati popolni nadzor ter sta ga v nedeljo že deloma opuščali, in sicer pri tistih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje.

En milijon migrantov brez dokumentov, ki so bili vsi rojeni 1.1.2000, ste spustili v EU brez najmanjšega problema, nas boste pa kontrolirali...pa kdo je tu nor??

— Nimampojma 2017-04-07 08:13:05

Več kolon ne odprejo ker nima kdo delat...

Poleti bo to katastrofa.

— seven7 2017-04-07 09:00:51

Čakalna doba za prestop meje cca pol ure ob 6:00 na posnetku pa vidiš, da je odprta samo ena linija za prestop...če vedo da bo gneča, zakaj ne odprejo vseh linij?

— spiritus2303 2017-04-07 08:59:42

Če so gospoda iz Bruslja želela tako kontrolo, potem naj nam in Hrvatom posodijo še osebje. Torej polcaje iz drugih EU držav našim na mejo v pomoč. Bi blo fer...

— Marko 2017-04-08 07:42:12

Lani slovensko mejo prestopilo 64 milijonov potnikov
Slovenski policisti so na zunanji schengenski meji, torej na slovenski meji s Hrvaško, do zdaj sistematični nadzor izvajali le za državljane tretjih držav, zaradi določil nove uredbe Evropske komisije pa so morali na meji začeti preverjati vse, tudi državljane članic EU-ja. Po navedbah vodstva policije postopek traja le nekaj sekund in potnik bo, če bo z njegovimi dokumenti vse v redu in če ne bo zaveden v bazi kot npr. osumljenec kaznivega dejanja ali če ne bo proti njemu veljal ukrep prepovedi vstopa, lahko nadaljeval pot. Če je treba izvesti podrobnejši pregled, ga bodo izločili iz kolone, da ne bo ustvarjal dodatnega zastoja. Čeprav postopek ni dolgotrajen, lahko vseeno pričakujemo zastoje, saj je pred vrati turistična sezona. Zgovorno je tudi to, da je lani slovensko mejo prestopilo dobrih 64 milijonov potnikov, iz tretjih držav pa jih je bilo samo 13 milijonov, kar pomeni, da bodo imeli policisti štirikrat več dela kot do zdaj. S sorazmerno povečanim obsegom dela se bo podaljšalo tudi čakanje na meji.

Čakte mal, danes ni noben poseben dan, pa je čakalna doba že 2 uri?
Tisti, ki se vozijo v službo čez mejo, lahko dajo kar odpoved.
V turistični sezoni bo pa čakalna doba 24 ur, slovenski avtocestni križ pa cel v koloni.

Zakaj pa je potrebno preverjanje tudi tistih, ki zapuščajo EU, a da nam kak terorist ne uide?

— arhitektka 2017-04-07 09:09:06

Leto dni po tem, ko so v srce Evrope nekontrolirano spustili milijone ljudi, bi oni sedaj izvajali nadzor na mejah. Bravo. Kot, če bi gasilci prišli gasit tri dni po tistem, ko je že vse pogorelo.

— Nigel_Farage 2017-04-07 09:36:25

pravilno, šengen bi morala Slovenija izvajat vedno tako, kot ga sedaj. Ne pa da so lani organizirali brezplačni prevoz za vse inženirje, doktorje itd.

— marque 2017-04-07 09:40:39

tako je bilo včasih na meji z avtrijo, zdaj pa z hrvatim, razumel bi, če bilo tako za vstop v slo- eu, ampak za iztop iz Eu je pa hecno. Kako pa imajo kaj Madžari, nič ne piše o tem.... o drugih šengenski mejah

— bubo bubo 2017-04-08 07:35:29

Na račun varnosti bo treba žrtvovati nekaj časa
Prejšnjo soboto je hrvaško ministrstvo za notranje zadeve sporočilo, da Hrvaška začasno odstopa od izvajanja uredbe Evropske komisije o poostrenem nadzoru schengenske meje. Tudi slovenska policija je zaradi velike gneče ponekod začela odstopati od evropske uredbe o poostrenem nadzoru, ob največjem navalu je tako preverjala samo podatke o državljanih tretjih držav. Bojan Tomc s Policijske uprave Novo mesto je za TV Slovenija pojasnil, da ne preverjajo več vseh potnikov, ki potujejo čez mejne prehode, ampak izključno državljane tretjih držav, državljane Evropske unije pa zgolj glede na profile tveganja – se pravi tiste, ki glede na kazalnike predstavljajo določeno tveganje. Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je v sredo tudi za prihajajoče praznike v primeru daljših kolon napovedal začasen odstop od sistematičnega nadzora potnikov, ko bo ocena tveganj to dovoljevala. Pojasnil je, da oceno pripravljajo za vsak mejni prehod posebej. A to po njegovih besedah ne pomeni, da čakalnih dob sploh ne bo, saj je gneča na cestah v tem času stalnica. Poudaril je, da ima evropska uredba svoj pomen in da bo treba tudi na račun varnosti žrtvovati nekaj časa.

Jaz sem ze prejsnji teden, mislim, da je bila sreda, cakal na Starodu 45 minut, en brezvezen dan. Pridem koncno do policista, prijazno vprasam kaj dogaja, in pove, da je to priprava za ukrep, ki stopi v veljavo danes. Bil je precej nejevoljen, ces, kaj nam je zdaj tega treba.

In se ena zanimivost glede tega. Italijani nimajo vsi osebnih kot jih imamo mi, ki se lahko poskenirajo, imajo se kartoncke (podobne nasim starim izpitom za avto), za katere je potreben rocni vnos! Za en avto bo potreboval cirka 3-4 minute. Ce je kartoncek v solidnem stanju!! Ce je polit, malo zabrisan, bo cel sov! Pa si predstavljajte kaos...

— royayers 2017-04-07 09:15:16

poletje se bliža... preveč Slovencev gre na Hrvaško, pa je potrebno malo ustavit norijo

— Tom 2017-04-07 08:05:09

A da bi lani v Slovenijo lahko prišel vsak ki je znal hodit po dveh nogah brez kakršnih koli papirjev, letos pa bomo pa na mejah vsi zgubljali po 3,4 ure, da bomo lahko pošteni državljani prečkali mejo.

#bananarepublika.

— Dušan Špalir 2017-04-07 11:52:59

Pa saj so Slovenci to želeli. Zaptre meje, ograje, protibegunsko paranojo, itd.

Eto zdaj pa imate.

— Valuk_ 2017-04-08 07:51:19

Mitja Lisjak
Prijavi napako
Komentarji
partibrejker
# 15.04.2017 ob 09:10
Na Hrvaskem pa hujskajo, kot da se je Slovenija sama odlocila, da bo to izvajala. Grda, grda Slovenija. In to govori njihov predsednik vlade!

Dragi sosedje sej zate delat propagando. Preusmerite turiste na Madzarsko, pa ne bo nobenih tezav, a ne?
bilzerian
# 15.04.2017 ob 09:51
če ne bomo mi poostrili nadzora na naši južni meji, ga bodo pa avstrijci na naši severni meji. in namesto, da bodo imeli probleme hrvati, ki delajo pri nas, bodo v kolonah čakali slovenci, ki delajo v avstriji.
kdo nam je zdaj pomembnejši? naši ljudje, ali hrvati?
Nekdo88
# 15.04.2017 ob 09:16
Zanimiv bi bil podatek, koliko slovencev se vozi na delo na hrvaško. Kolikor je meni poznano, se večinoma vozijo hrvati na delo v Slovenijo in ne obratno. Ja, se pa veliko število slovencev vozi na delo v Avstrijo. In tam si ne želimo schengenske meje.
lonc
# 15.04.2017 ob 09:16
saj se ne veliko slovencev vozi na delo na hrvaško

če pa je mišljeno obratno se mora sekirati hrvaška -ne MMC
franko7
# 15.04.2017 ob 08:26
Če smo del nečesa je prav, da se upoštevajo pravila, ki so postavljena . Ne gre za to ali imamo Hrvate radi ali ne, menim , da imamo mi njih bolj radi kot oni nas. Evropa je naša pot in naš dom in prav je tako in nam ne more nihče očitati, da uporabljamo pravila in način življenja , ki velja v Evropi. To je dejstvo in tako bo !
Nobel
# 15.04.2017 ob 08:04
Ja, to zna biti katastrofa za Hrvaško turistično sezono...
Sedaj bodo morda videli kako zvesti Jadranu smo Slovenci.
Kako bi šele bili, če ne bi bil Hrvaški?
severnik
# 15.04.2017 ob 09:02
Naslov ste pa načrtno izbrali.

In dovolj je sprenevedanja. Slovenija ni tukaj noben player in dela samo po pravilih EU. Mi je pa logično, da bomo prej poslušali bruselj kot zagreb. V vsakem primeru bomo zaradi majhnosti imeli gospodarja, naj bo vsaj velik in bogat :)))
nonparel
# 15.04.2017 ob 16:56
Mene bolj odvrača od dopustovanja na hrvaški obali hrvaško hlastanje po slovenskem ozemlju in slovenskem morju ter zahrbtnost hrvaške politike naspoh, kot dolgo čakanje na slovensko-hrvaški meji.
qayxc
# 15.04.2017 ob 09:15
Kogar motijo kolone, naj ne hodi čez mejo.
nomensland2015
# 15.04.2017 ob 11:42
Če gre Slovenija ven iz Šengena, gre Maribor s Štajersko ven iz Slovenije (se ve kam) :-)
jarovit
# 15.04.2017 ob 10:45
@zenga.zenga
# 15.04.2017 ob 10:28
hočeš reči da moramo biti pridni in poslušni glede vsake direktive . Če bi tako mislili pred 100 leti bi še zdaj čistili čevlje tujcem in pozdravljali po nemško . Sicer pa naši dnevni migranti na SLO-HR meji prav zaradi poslušnosti ne pridejo pravočasno v službe
---------------------------
Pa ne biti omejen no. Ko je govora o uredbi glede nadzora jo moramo spoštovati pa nam je to všeč ali ne, ker se nam sicer lahko zgodi, da bodo uredbo začel izvajat Avstrijci. Menda ti je jasno, da bi bilo to za Slovenijo veliko slabše.
rudes
# 15.04.2017 ob 09:48
Lonc@, točno tako. In, ob nespoštovanju pravil Schengena, se bo ob morebitni izključitvi Slovenije to dogajalo našim delavcem dnevnim migrantom, našim firmam itd. Misli kdo, da se bodo v morebitnem takem scenariju kaj sekirali ali hudovali Avstrijci ali Italijani?
dalton1
# 15.04.2017 ob 09:22
Zanimivo bi bilo vedeti ali so policisti pri teh več sto tisoč pregledih in prehodih čez mejo sploh odkrili kakega osumljenca. Če ne je vse skupaj brez veze in maltretiranje ljudi. Seveda so kriminalci dobro obveščeni in gredo čez zeleno mejo, kljub žicam in ogradam, z 0 minutami čakanja tihotapci pa dobro služijo. To je ena plat, druga pa je ta da imajo kriminalci take in drugačne sorte čisto urejene potne liste in jim policisti ne morejo preprečiti prehoda. Torej glavno delo policije in obveščevalnih služb za varovanje bi moralo slej ko prej biti že na ozemljih zahodnih pa tudi vzhodnih držav, saj na samih mejah ne bodo nič odkrili, bodo pa maltretirali milijone ljudi. Če bo zopet počilo nekje v Nemčiji, Franciji, Skandinaviji, VB ne bo imelo veze z Obrežjem ali Bregano saj so potencialni teroristi že tam, variant pa je ogromno, končno lahko tja pridejo tudi z redno letalsko linijo. Birokracija in poostren nadzor na mejah ne bodo ničesar rešili.
smoky77
# 15.04.2017 ob 09:56
Pa u mater, kotrolira se ven iz Šengna?? Lahko kdo pojasne to logiko? Hočemo mulitkulturneže obdržat, de ne udiejo iz zavožene Evrope??
Boby21
# 15.04.2017 ob 09:05
Zraven policajev naj zraven stojijo še DARSovci in kasirajo za vinjete, ki jih sigurno polovica nima. Da ne bo potrebno predolgo čakati, seveda.
galoper
# 16.04.2017 ob 10:29
TV je prikazala prispevke, v katerih so prikazali izjave potnikov, ki ne vedo kaj je Shengenski sporazum in kaj je EU, zato so izražali zgražanje nad EU. Iz tega sledi, da tudi na TV ne poznajo razlike, ali pa namerno usmerjajo poročanje v blatenje EU. So postali diverzanti samoiniciativno ali so plačanci?
jarovit
# 15.04.2017 ob 16:03
Celi dan nas MMC posiljuje s tole mrtvo debato medtem pa umakne oz. zbriše novico o stanju na mejnih prehodih.
Homer.
# 15.04.2017 ob 10:59
@zenga.zenga
V smislu homo sapiens, ne glede na vse namišljene fobične atribute.

V tem primeru delamo težave stotisočem, če ne morda milijonu ljudi (ne glede na nacionalnost, barvo, vero, jezik, .......)....
Zakaj že?
A ja, zaradi tistega hipotetičnega ISISovca, ki bi ga morda med to množico našli.
In pazi!
Ne na vhodu v Šengen, ampak na izhodu!
Pa razumi kdor more!
Jaz ne!
Lešnik
# 15.04.2017 ob 09:33
Sistematični nadzor potnikov na zunanjih schengenskih mejah, ki je v veljavi od prejšnjega petka

Vprašanje na katerega ne bo nikoli odgovora.
Kje je bil sistematični nadzor jeseni 2015, ko ste v srce EU-ja, preko Slovenije, prepeljali več kot pol milijona ljudi, več ali manj brez dokumentov??
Kje je bil takrat dosledni nadzor meje?

Za popoln nadzor nimate ne ljudi, ne opreme, iz Bruslja pa ne boste dobili drugega kot zahteve. Če bi se Slovenija pridružila skupini treznih in preudarnih V4, bi bilo policijsko osebje štirice že na naši meji.
kreden2
# 15.04.2017 ob 09:21
Bo pa skočil letalski promet.
mkrebs
# 15.04.2017 ob 11:20
Sedaj bi jih morali spuščati iz EU brez kontrole, ko pa se bodo vračali, pa pod poostrenim nadzorom.
STANE
# 15.04.2017 ob 11:03
Bo pa skočil letalski promet.

čez par dni letim iz zagreba in računam cca 5 ur do tja...Hvala lepa za takšen letalski promet !
Homer.
# 15.04.2017 ob 09:55
Jaz pa sem mislil, da so pomembni ljudje ne glede na nacionalnost.
Očitno nekateri mislijo drugače........
Homer.
# 15.04.2017 ob 09:42
Ni pa se nihče teh bruseljskih birokratov zamislil, da s takimi stoječimi kolonami in gostoto ljudi na enem mestu ustvarjajo idealne pogoje, za izvedbo samomorilskih akcij.
Pa bi bilo dobro, da se in malo preračunajo, koliko žrtev bi našteli!
Homer.
# 15.04.2017 ob 09:37
@dalton1
Žal IQ birokratov v Bruslju ni dovolj visok, da bi to dojeli .......

Se pa grem staviti, da je bilo iskanih oseb zaradi terorizma najdeno "0".
Morda so našli kakega drobnega kriminalčka, ali pa še to ne......
Največ, kar so lahko našli, so pretečeni dokumenti, saj je to običajno tisto, kar večina ne preveri....
lonc
# 15.04.2017 ob 08:52
davek na "multikulti"ki si jo tako želimo
Histria
# 16.04.2017 ob 15:02
Ali je kdo pomislil, da je kontrola na slovensko-hrvaški meji posledica več kot 20% padca števila turistov v Franciji v letu 2016?
Ali je kdo pogledal napoved zasedenosti turističnih kapacitet za Francijo, Španijo, Italijo, Grčijo?

Nisem zagovornik teorij zarote ... vendar ta kontrola močno smrdi.
pepar
# 15.04.2017 ob 17:34
Reakcija evro birokratov ob "zaprtju" zunanjih meja unije,je kot prdec mrtvega konja.
Unija je dovolj velika,da se problematične osebe brez večjih motenj gibljejo znotraj njenih meja in na žalost skoraj zagotovo to ne bo preprečilo novih terorističnih dejanj po Evropi in širše.
Sicer pa,spustit v kurnik trop lisic potem pa pazit da ne pobegnejo iz njega,no to pač kaže IQ foteljašev po bruseljskih ustanovah,ali pač do potankosti zrežiran potek dogodkov,za poganjanje strahu v kosti domorodcem.
Lakše se diše,bi rekle elite.....
vidia
# 15.04.2017 ob 17:21
Kar tako naprej. Naj grabežljivemu sosedu crkne krava.
miro789
# 15.04.2017 ob 08:48
Kaj ste navijaški na MMC.
zozozo
# 16.04.2017 ob 15:20
Ful je hecno, da imamo očitno cel kup ljudi, ki jim ni mar, da njihovi sodržavljani čakajo po tri ali pet ur na mejnem prehodu, da pridejo v službo ali pa domov, ni jim mar, če trpi gospodarstvo, ni jim mar, če trpi okolje, samo da smo vsaj za čisto malo pikico zajebali Hrvate. Boljše sebi odsekat glavo kot Hrvatu ne pritisnit klofute.
svabo
# 15.04.2017 ob 17:45
Ha ha. To je cista zajebancija. Pred dobrim letom so se sprehajalci v lahnem ritmu prevazsli preko mej. Sprehajalci so bili vecinoma na poti v njihovo Dzermani, Dzermani. Danes pa eno najbolj idiotskih pravil, kar se jih je birokrat kadarkoli spomnil. Jebenti da te detaljno pregledajo na izhodu presega nakup zdrave pameti pri Butalcih. V praksi zgleda tako da je danes na Dragonji avto v katerem je sedelo 5 italijanov policist pregledoval 7 min. Hrvat pa se dodatne 4 minute. Slovenska drzava je dolzna namejo poslati toliko ljudi da se vzpostavi locen sistem. Drzavljani Eu poseben pas. Ostali svoj pas. Samo 5 Italijanov so danes pregledovali 11 minut. Pa so bili vsi bledolicni. Noben ni bil od njih dvakrat svasan.
.
REsnica
# 15.04.2017 ob 12:33
Zmanjšanje nadzora je egoizem in nespoštovanje žrtev sirskih upornikov po evropi in širše.

Nihče ne sme imeti neoviranega prehoda državne meje za svojo pravico. To ogroža človeška življenja.

Sem pa za to, da pomagamo vsakemu beguncu, migrantu..in vsem, ki so pomoči potrebni. Vendar tudi njih ne bi spustil v državo brez stroge kontrole. Ne bi pa jim zapiral meje in jim postavljal ograj iz bodeče žice.
zenga.zenga
# 15.04.2017 ob 10:22
Homer
Jaz pa sem mislil, da so pomembni ljudje ne glede na nacionalnost.
Očitno nekateri mislijo drugače........
------
kako misliš ,,pomembni ,, - torej v katerem smislu ? mogoče v smislu nepomembnosti nacionalnosti ?
amigo
# 15.04.2017 ob 08:42
&franko7

Če smo del nečesa je prav, da se upoštevajo pravila, ki so postavljena . Ne gre za to ali imamo Hrvate radi ali ne, menim , da imamo mi njih bolj radi kot oni nas. Evropa je naša pot in naš dom in prav je tako in nam ne more nihče očitati, da uporabljamo pravila in način življenja , ki velja v Evropi. To je dejstvo in tako bo !

Kaj ti pomaga Evropa, če pa imaš prazne žepe. Na Hrvaško imamo 2 milijardi izvoza, številni Slovenci imajo tam počitniške hišice in apartmane, sorodnike itd. Spuščati se v nekakšno gospodarsko vojno je idiotizem prve vrste, saj bomo prizadeti tudi mi. Ni zadosti, da so nas prisilili v sankcije Rusiji. Cerar in njegova klapa državi povzroča samo škodo, zato naj čimprej odide.
zenga.zenga
# 15.04.2017 ob 10:15
Nekater ovce še vedno ne dojamejo da Evrope tako rekoč ni in ne obstaja . Obstajajo države na evropskem kontinentu z različnimi kulturnimi in zgodovinskimi vrednotami in izkušnjami ter različnimi interesi . Slovenceljni , ki prav fanatično zagovarjajo ,,zdrfuženo evropo ,, so pač prodane duše , ki bi lastno mater prodali za pest ,, drobiža ,,
glede Šengena - ja normalno je da če nekdo zahteva , da postavimo nam škodljive kontrole na meji - morajo seveda participirati pri osebju , sredstvih in nadomestilu škode .
Vse drugo je blaznost ....
zenga.zenga
# 15.04.2017 ob 10:28
rudes
ob nespoštovanju pravil Schengena, se bo ob morebitni izključitvi Slovenije to dogajalo...
----
hočeš reči da moramo biti pridni in poslušni glede vsake direktive . Če bi tako mislili pred 100 leti bi še zdaj čistili čevlje tujcem in pozdravljali po nemško . Sicer pa naši dnevni migranti na SLO-HR meji prav zaradi poslušnosti ne pridejo pravočasno v službe .
#MMCdebata


MMC-debata je rubrika, v kateri bomo na MMC-ju

vsak teden izpostavljali najboljše oziroma najbolj

odmevne komentarje uporabnikov našega portala.

Kazalo