Foto:
Foto:

S tem je Nokia povečala delež v Symbianu z 19 na 32,2 %. Za 13,2 % delnic, ki so bile v lasti Motorole, je odštela 67 milijonov dolarjev. Preostalih 5,8 % Symbianovih delnic v lasti Motorole je kupila britanska družba Psion.

Nokia je nakup Motorolinega deleža v Symbianu najavila že avgusta, vendar je morala počakati na zeleno luč s strani nemškega urada za varstvo konkurence. Prav tako je morala počakati tudi na konec roka, v katerem bi lahko predkupno pravico poleg Nokie in Psiona uporabili tudi ostali Symbianovi delničarji.

Symbian je mešano podjetje, ki so ga leta 1998 ustanovili Nokia, Motorola, Ericsson, Matsushita in Psion. Podjetje je zadolženo za razvoj istoimenskega operacijskega sistema, ki ga proizvajalci mobilnih telefonov vgrajujejo zlasti v pametne mobilne telefone.

Symbianov operacijski sistem tako poganja številne novejše Nokiine modele mobilnih telefonov - 7650, 3650, 9210, n-gage, uporabljata pa ga med drugim tudi Sony Ericssonov P800 in model FOMA F2051, ki ga za japonskega mobilnega operaterja NTT DoCoMo izdeluje Fujitsu.