Foto:
Foto:

Ovadbe so vložili oškodovanec Salonit Anhovo, stečajna upraviteljica Meblesa IMS Marta Kalpič Zalar in direktor družbe Dom Medvode, je povedala generalna državna tožilka Zdenka Cerar.

Kot je pojasnila Cerarjeva, je afera Zbiljski gaj bolj obširna, kot je zajeto v ovadbah. Treba je namreč ugotoviti, kateri upniki oziroma oškodovanci nastopajo v zadevi, kdo je bil oškodovan, za kolikšen znesek in na kakšen način.

Zato je okrožna državna tožilka v Ljubljani stečajni upraviteljici Meblesa IMS poslala zaprosilo, da jo s temi podatki seznani, saj z njimi razpolaga v okviru svojega dela, je povedala generalna državna tožilka.

Oškodovanci bi po besedah Cerarjeve zagotovo želeli vedeti, kam je šel denar, ki so ga vplačali, in zakaj zanj niso dobili tistega, kar so plačali. "To bomo sedaj raziskali tako, da bomo šli s splošnega k posebnemu, za vsak individualen primer. To pa ni malo dela in okrožna tožilka se povezuje tudi z drugimi organi, ki se z afero Zbiljski gaj ukvarjajo," je pojasnila Cerarjeva in ob tem izpostavila, da se z Zbiljskim gajem ukvarja tudi policija.

Afera Zbiljski gaj je po besedah Cerarjeve še v predkazenskem postopku, povzročitelji afere pa so lahko spoznani za krive na podlagi bodisi povzročitve stečaja z nevestnim gospodarjenjem bodisi oškodovanja upnikov, poslovne goljufije ali zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic.