Foto:
Foto:
Za zaščitena območja je razglašenih manj kot pol odstotka morij in oceanov.

"Trenutna prizadevanja za zaščito narave bodo lahko popolnoma zaman, če se ne bomo spopadli s klimatskimi spremembami," je ocenil generalni direktor WWF Claude Martin v govoru na 5. svetovnem kongresu o narodnih parkih in zaščitenih območjih, ki poteka v južnoafriškem Durbanu. Kot je dejal, klimatske spremembe s seboj prinašajo nevarnost izumrtja številnih rastlinskih in živalskih vrst.

Po podatkih ZN-a po svetu registriranih več kot 100.000 zaščitenih naravnih parkov, ki se po velikosti raztezajo od največjega na Grenlandiji s 97 milijoni hektarjev do manjših zasebnih parkov, ki obsegajo le kakih 10 hektarjev zemljišča. Skupno gledano je tako danes pod zaščito naravnih parkov več površine kot trajno izkoriščenih kmetijskih površin.

Kljub temu je izvršni direktor Programa ZN-a za okolje (UNEP) Klaus Töpfer opozoril, da številnim ekosistemom zaradi onesnaževanja okolja grozi uničenje. Kot zaskrbljujočo je izpostavil tudi pomanjkljivo zaščito morskih površin. Za zaščitena območja je namreč trenutno razglašenih manj kot pol odstotka morij in oceanov.

Na kongresu v Durbanu so strokovnjaki večkrat spomnili, da zaradi klimatskih sprememb in onesnaževanja okolja grozi izumrtje več kot 11.000 rastlinskim in živalskim vrstam.

Svetovni kongres o narodnih parkih in zaščitenih območjih poteka vsakih deset let, letos pa so ga prvič organizirali v Afriki. V prihodnjih dneh namerava 2.500 strokovnjakov iz 170 držav v Durbanu izdelati akcijski načrt za prihodnjo desetletje.