Foto:
Foto:

Pripravlja jo Planinska zveza Slovenije (PZS). Glavni dogodek bo 39. srečanje treh dežel, na katerem se bodo popoldne srečali predstavniki planinskih organizacij Koroške, Furlanije - Julijske krajine in Slovenije.

V okviru slovesnosti bo tudi delovno srečanje mednarodne komisije za reševanje v gorah in okrogla miza o sodelovanju med PZS-jem in Gorsko reševalno službo. Prireditev se je sicer začela že v petek, ko je potekala slavnostna seja upravnega odbora PZS-ja.

Okvirni seminar srečanja treh dežel nosi naslov Trajnostni razvoj v Alpah - vloga planinskih zvez, v katerem bodo predstavljeni delo PZS-ja in njen pomen ter pobude in predlogi za sodelovanje v okviru skupnosti treh dežel. Program planinskih zvez alpskih držav za obdobje do leta 2005 namreč vključuje tudi poglobitev sodelovanja na mejnih območjih in uresničevanje sprejetih trajnostnih oblik razvoja turizma.

Letošnje leto je sicer za planince jubilejno, saj mineva 110 let od ustanovitve Slovenskega planinskega društva in 55 let od ustanovitve PZS-ja.