Foto:
Foto:
Znake bolezni ugotavljajo na podlagi klinične slike, laboratorijskih in funkcijskih testov ter ostalih ustreznih diagnostičnih postopkov in preiskav.

Sestavni del pravilnika je seznam poklicnih bolezni in škodljivih dejavnikov iz delovnega okolja, ki povzročajo značilne spremembe na zdravju delavcev.

Kaj je poklicna bolezen?
Pravilnik opredeljuje poklicno bolezen kot bolezen, povzročeno z daljšim neposrednim vplivom delovnega procesa in delovnih pogojev na določenem delovnem mestu ali na delu, ki sodi v neposredni okvir dejavnosti, na podlagi katere je oboleli zavarovan. Delovna mesta, na katerih se pojavljajo poklicne bolezni, so tista, za katera se na podlagi ocene tveganja ugotavlja, da so na njih prisotni vplivi delovnega procesa in delovnih pogojev, ki lahko povzročijo poklicno
bolezen.

Dokazovanje poklicne bolezni
V postopku ugotavljanja in priznavanja poklicnih bolezni izvedenski organi Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije sodelujejo z zavarovančevim osebnim zdravnikom, službo medicine dela, specialistično službo oziroma z zavodi za usposabljanje invalidnih oseb in z delodajalci.
Poklicna bolezen se ugotavlja in dokazuje z zdravstvenim nadzorom delavcev preko preventivnih zdravstvenih pregledov. Izpostavljenost obremenitvam v skladu s tem pravilnikom ugotavljajo med drugim z oceno tveganja obremenitev in škodljivosti, ki naj bi bolezen povzročile.

Bolezen oziroma znake bolezni ugotavljajo na podlagi klinične slike, laboratorijskih in funkcijskih testov ter ostalih ustreznih diagnostičnih postopkov in preiskav. Upoštevati je treba najkrajši čas in najnižjo intenziteto izpostavljenosti, ki po merilih stroke že lahko povzroči poklicno bolezen. Upoštevati je treba še latentno dobo za nastanek poklicne bolezni, torej od trenutka zadnje izpostavljenosti do trenutka prvih znakov poklicne bolezni.

Seznam poklicnih bolezni
Seznam poklicnih bolezni, ki je sestavni del pravilnika, vključuje več sklopov poklicnih bolezni, med njimi tiste, ki so povzročene z nevarnimi kemičnimi snovmi, fizikalnimi in biološkimi dejavniki, poklicne bolezni po prizadetih organskih sistemih (npr. bolezni gibal) ter bolezni, ki jih povzročajo rakotvorne snovi, pripravki in energije.