Foto:
Foto:
Premier Anton Rop na pogovorih s svojim finskim kolegom Mattijem Vanhanenom.

Izmed držav pristopnic naj bi sicer prve na evroobmočje pristopile baltske države. Sicer sta slovenski premier Anton Rop in njegov finski kolega Matti Vanhanen v Helsinkih poudarila odlične odnose med država.

Slovenija in Finska imata skupna stališča tako glede Evropske komisije kot tudi glasovalnih pravic, zato sta se premierja dogovorila za skupen nastop na oktobrski medvladni konferenci. Rop in njegov finski gostitelj sta izmenjala mnenja tudi glede regionalnega sodelovanja. Finska in Slovenija pri vprašanjih regionalnega razvoja že do zdaj veliko sodelujeta na strokovni ravni, kjer so za Slovenijo zelo pomembne finske izkušnje tako pri gradnji sistema regionalnega razvoja kot tudi strukturnih skladov.

Sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja
Zavzela sta se tudi za poglobitev gospodarskega sodelovanja tako v menjavi kot pri neposrednih naložbah. Državi bosta izmenjali tudi izkušnje glede varovanja morskega okolja in ribolovnih vprašanj. V okviru obiska so podpisali tudi sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja.

Premier s finsko predsednico
Premier je s predsednico Republike Finske Tarjo Halonen ugotovil, da so odnosi med državama odlični, kljub temu pa ostaja še veliko možnosti za še večje sodelovanje na vseh področjih. Slovenski premier in finska predsednica sta govorila tudi o širitvi EU-ja in o njenem prihodnjem delu ter se strinjala, da imata državi glede teh tem veliko skupnih mnenj in točk. Sogovornika sta se dotaknila tudi situacije v jugovzhodni Evropi in njeni prihodnosti.