Foto:
Foto:

Minister se je udeležil seminarja Obvladovanje nasilja v Jugovzhodni Evropi, ki poteka v Ljubljani. Seminar naj bi prispeval k vedenju, kako uporabiti načine boja zoper omenjene oblike kriminalitete, pokazal pa naj bi tudi možnosti sodelovanja med državno in občinsko ravnijo.

Začetka seminarja se je udeležila tudi ljubljanska županja Danica Simšič, ki je ugotovila, da nasilje v glavnem mestu na splošno upada, narašča pa nasilje med mladimi, ogroženi so predvsem starejši.

Najpogostejši so vlomi, ropi, fizično nasilje in prekrški zoper javni red in mir
O vsebini in pomenu seminarja je spregovoril tudi profesor kriminologije Gorazd Meško. Dejal je, da se pri nas glede na statistične podatke najpogosteje pojavljajo vlomi, ropi, fizično nasilje ter prekrški zoper javni red in mir. Za zmanjševanje nasilja sicer po njegovih besedah ni splošnega recepta, pomembna pa je predvsem preventiva: na seminarju bodo tako govorili tudi o vzgoji mladih za nenasilje, saj se nagnjenosti k nasilnemu reševanju sporov mladi začnejo učiti že v družini in nato v šoli.

Srečanja naj bi se sicer udeležilo okrog 40 udeležencev iz Albanije, Bolgarije, BiH-a, Grčije, Hrvaške, Moldavije, Romunije, Srbije in Črne gore, Slovenije ter nekaterih zahodnoevropskih držav.