Redno vzdrževanje kurilnih naprav je obvezen ukrep za preprečevanje težav, povezanih s kopičenjem ogljikovega monoksida. Foto: BoBo
Redno vzdrževanje kurilnih naprav je obvezen ukrep za preprečevanje težav, povezanih s kopičenjem ogljikovega monoksida. Foto: BoBo
Ker ogljikovega monoksida ne zaznavamo s čutili, je nevarnost zastrupitve še toliko bolj velika. Po navadi tisti, ki se zastrupijo, enostavno zaspijo. Žal je lahko to usodno, če pomoč ni pravočasna. Foto: Thinkstock

Leta 2009 je zdravniško pomoč zaradi nenamerne zastrupitve z ogljikovim monoksidom poiskalo 45 ljudi, osem jih je umrlo. Kot poudarjajo na IVZ-ju, se lahko s tem strupenim plinom, ki ga s čutili ne moremo zaznati, zato mu pravimo tudi tihi morilec, zastrupimo vsi. Zato je zelo pomembno, da vsak sum, da je nekaj narobe, vzamemo zelo resno, še bolj pomembna pa je preventiva oz. redno vzdrževanje kurilnih naprav.

Vzroki za kopičenje ogljikovega monoksida so različni: v bivalnih prostorih lahko njegova raven naraste zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. Drug vzrok so lahko težave na dimniku ali ventilacijskem sistemu: če je recimo nepravilno zgrajen, pokvarjen ali slabo vzdrževan.

Poleg tega pa lahko prodre v stanovanje tudi iz kleti s pečjo, iz garaže s prižganim avtomobilskim motorjem ali iz sosednjega stanovanja skozi ventilacijski sistem, opozarjajo na inštitutu.

Tihi morilec: pazljivost je potrebna pri vsakem sumu
Ker plina ne moremo zaznati s čutili, lahko pogosto ukrepamo šele ob težavah, ki jasno kažejo, da je nekaj narobe. Pogosto se na prisotnost ogljikovega monoksida v stanovanju največkrat pomisli šele takrat, ko nekdo izgubi zavest. Pri otroku se lahko zastrupitev z ogljikovim monoksidom pokaže z glavobolom, zaspanostjo, zanašanjem pri hoji, nenatančnimi gibi, neješčnostjo, bruhanjem, bolečino v trebuhu, drisko, hitrim dihanjem in krči.

Kot poudarjajo na inštitutu, je treba vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom vzeti zelo resno in se zavedati, da zastrupitve z ogljikovim monoksidom lahko povzročijo trajne okvare možganov z motenim spominom in mišljenjem, težavami pri učenju in pogostimi glavoboli.

Redno vzdrževanje kurilnih naprav in dimnikov je prvi pogoj
Ena izmed možnosti, ki nas lahko opozori, da je nekaj narobe, je alarmna naprava oziroma javljalnik (detektor) ogljikovega monoksida v zraku, vsekakor pa je nujno potrebno redno pregledovanje in vzdrževanje kurilnih naprav in dimnikov ter redno zračenje bivalnih prostorov. Če kurite z drvmi, pa naj bodo ta čim bolj suha, še dodajajo na inštitutu.