Mlade liste in cvetove lahko uporabite v svežih solatah, starejše liste pa kot zelenjavo v juhah in prikuhah. Foto: MMC RTV Slovenija
Mlade liste in cvetove lahko uporabite v svežih solatah, starejše liste pa kot zelenjavo v juhah in prikuhah. Foto: MMC RTV Slovenija

Navadna trobentica prva zacveti že konec januarja, še zlasti ob milejših zimah, sledijo ji druge vrste trobentic, ki cvetijo vse do maja. Kot otroci smo na njih trobili in jih na koncu pojedli, saj imajo vonj in okus po medu. Botanično ime za navadno trobentico je Primula acaulis, poznamo pa še druge vrste trobentic, ki so višje (Primula elatiour, Primula veris) od navadne. Raste po travnikih, ob mejah in med grmičevjem. Spoznamo jo po rumenih cvetovih in valovitih zelenih listih, ki so na spodnji strani dlakavi. V zemlji pa ima razraščene kratke razvejane korenine. Nabirate lahko vse dele rastline, medtem ko se največ vitamina C nahaja v listih.

Cvetove na hitro posušite, najbolje v električnem sušilniku, saj bodo tako ohranili rumeno barvo. Sicer jo lahko sušite v dobro zračnem prostoru, vendar ne na soncu. Cvetove shranite v temne kozarce, sicer bodo izgubili naravno barvo. Včasih so jo uporabljali za zdravljenje revmatičnih obolenj, paralize in putike.

Na splošno je veljala trobentica za čudežno zdravilo. Uporabite lahko celo rastlino. Učinkovita naj bi bila pri nespečnosti, živčnosti in preobčutljivosti. Čaj iz posušenih cvetov lajša kašelj, blaži težave ob bronhitisu in čisti dihala. Ravno tako čisti kri, ledvica in sečila ter krepi srce in ožilje. Ko zvečer ne boste mogli zaspati ali vas bo pestil hud glavobol, spijte skodelico čaja. Lahko pa trobentice poparite z vodo, pustite nekaj minut in pijete. Napitek iz sveže pripravljenih cvetov deluje na telo očiščevalno.

Mlade liste in cvetove lahko uporabite v svežih solatah, starejše liste pa kot zelenjavo v juhah in prikuhah.