Čebula vsebuje številne zdrave učinkovine, zato nikar ne pomišljajte o njenem uživanju. Foto: Goran Rovan
Čebula vsebuje številne zdrave učinkovine, zato nikar ne pomišljajte o njenem uživanju. Foto: Goran Rovan
Čebulo lahko uporabite tudi za pripravo zvarka za lasišče. Foto: epa
Če se vam pri kuhanju pripeti nezgoda, si lahko pri čiščenju zažgane posode pomagate s čebulo.

Čebula je že od nekdaj spoštovana in na različne načine uporabljana rastlina. Za Homerja je bila čebula edina zelenjava, ki so jo jedli grški junaki v trojanski vojni, Egipčani so jo uporabljali celo kot plačilno sredstvo in jo polagali na grobišča, da bi jo mrtvec užival v onstranstvu, Galici pa so s čebulo napovedovali vreme.

Zaradi ostrega okusa in cenovne ugodnosti so si reveži z njo začinjali svoje obroke, v evropski kuhinji pa so jo stregli kot primer zdravega zajtrka. Poleg kulturnozgodovinskih in kulinaričnih vrednosti čebulo odlikujejo tudi zdravilne lastnosti. Indijci so jo recimo že v 6. stoletju uporabljali v terapevtske namene.

Čebula je vir žveplovih spojin, kroma, vitamina C, B6 in polifenolov (flavonoidov). Rdeče vrste čebul imajo večjo vsebnost flavonoidov kot bele vrste (rumene so nekje na sredini). Flavonoidi so v večji meri prisotni v zunanjih luskolistih čebule, zato je priporočljivo, da odstranimo čim manj slojev. Omenjenim učinkovinam v čebuli prepisujemo vrsto zdravilnih učinkov:

- znižujejo nivo totalnega holesterola in trigliceridov, a hkrati zvišujejo raven dobrega (HDL) holesterola. S tem zavirajo nastajanje krvnih strdkov in zmanjša se verjetnost za srčni infarkt.

- preprečujejo in upočasnjujejo aterosklerozo. Krhkost ožilja je normalen pojav staranja, ki ga pogosto spremlja še nabiranje škodljivega holesterola na notranje stene žil. Rezultat je zoženje žil (poapnenje žil/ateroskleroza), ki ovira pretok krvi

- zmanjšujejo nevarnost obolenja za rokom želodca, rakom debelega črevesja in danke, rakom jajčnikov in rakom grla, če uživamo čebulo 1-krat do 2-krat tedensko.

- znižujejo raven krvnega sladkorja/glukoze.

- zmanjšujejo pojavnost osteoporoze predvsem pri ženskah ob rednem dnevnem uživanju čebule. Osteoporoza je bolezen z zmanjšanjem kakovosti in količine kostnine, ki oslabi kosti, da se zlomijo že pri najmanjših poškodbah.

- spodbujajo tek in prebavo, saj je čebula ostrega okusa.

- protivnetne, protibakterijske, protivirusne in protiglivične lastnosti

- deluje kot antioksidant

- spodbuja odstranjevanje težkih kovin iz telesa (kadmij, svinec, arzenik)

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj načinov uporabe čebule.

Lajšanje bolezenskih tegob

Neprijetno ščegetanje v žrelu, težavno požiranje, izguba glasu. Vse to so spremljajoči znaki vnetja žrela in grla, ki ga lahko odpravimo s čebulnim mlekom. Samo mleko pomirja, čebulne učinkovine pa delujejo protibakterijsko.

Potrebujete:
3 velike čebule
1 nageljnova žbica (klinček)
1 žlica rjavega sladkorja
1 vejica timijana
voda
½ skodelice mleka

Čebule z lupino drobno nasekljajte in jih stresite v lonec skupaj z nageljnovo žbico, sladkorjem, timijanom in malo vode ter dobro premešajte. Ko voda zavre, pustite, da se sestavine kuhajo na zmernem ognju še približno 2 uri, pri tem od časa do časa prilijte malo vode. Mešanico pretlačite skozi cedilo, da dobite sok in pogrejte mleko. Čebulni sok zmešajte z enako količino mleka in pijte 3-krat na dan.

Dražeč kašelj
Antibiotično delovanje čebulnih sestavin ob pomoči hrena se s pridom uporablja tudi zoper dražeč kašelj.

1 žlica sveže nastrganega hrena
1 žlica čebule
5 žlic medu
5 žlic vode

Za pripravo hrenovega in čebulnega medu nastrgajte hren in ga zmešajte z medom, nasekljano čebulo in vodo. Vse skupaj zavrite in počakajte, da se ohladi. Pripravek uživajte 5-krat dnevno po 1 žličko.

Glavobol
Glavobol je pogost bolečinski sindrom pri ljudeh. Preden posežete po farmacevtskih preparatih, lahko blage do zmerne bolečine v glavi odpravite oz. omilite z blagodejno čebulno oblogo.

V ta namen surovo čebulo narežite na rezine. Položite jih na zatilje, pokrijte s krpo ter vse skupaj povijte z volnenim šalom.

Kurja očesa
Za boleča otiščana mesta na nogi, imenovana kurja očesa, ki nastanejo zaradi nošenja pretesnih čevljev, obstaja pomoč v obliki domačega pripravka iz čebule in limone.

1 rezina čebule
malo limoninega soka
malo soli

Limonin sok in sol dajte na rezino čebule in to čez noč z obližem pritrdite na kurje oko. Ta postopek izvedite 8-krat. Potem boste lahko kurje oko z lahkoto izluščili s korenino.

Težave z lasmi

Z izpadanjem in sivenjem las se ne soočajo samo starostniki, ampak tudi mlajši moški in ženske. Še vedno niso odkrili čudežnega zdravila, ki bi omogočilo ponovno rast las, vendar pa sok, iztisnjen iz čebule, vsaj ponuja upanje za tovrstno tegobo. Čebulni sok namreč nahrani lasne mešičke, odstranjuje parazite in odpravlja glivične okužba ter s tem prepreči redčenje las.

Čebulo olupite, razpolovite in jo dajte v sokovnik, ki bo iztisnil sok. Namesto sokovnika lahko uporabite tudi multipraktik, le da je sesekljano čebulo treba precediti skozi cedilo, da dobite samo sok. Sok nežno vtrite v lasišče, da se popolnoma absorbira in stimulira lasne mešičke. Pustite ga delovati od 30 min do 1 ure, nato pa lase umijte. Kljub močnemu vonju pripravka je vredno potrpeti vsaj nekaj tednov, ko nastopi izboljšanje.

Sončne pege
Če vas motijo sončne pege, svetlo rjave pike na koži obraza, dekolteja, na rokah in ramah, lahko poskusite z doma narejeno pasto iz čebule in kisa, ki omili nadležne pege.

1 čebula
malo kisa

Čebulo drobno nasekljajte, z vilicami jo zmečkajte v fino kašo in dobro zmešajte s toliko kisa, da nastane gosta pasta. Nanesete jo zvečer na prizadeta mesta.

Čiščenje ni več problem

Tudi najbolj spretnim gospodinjam se je že kdaj pripetilo, da se je v loncu kaj prismodilo. Čiščenje zažganih aluminijastih loncev ne predstavlja nobenih težav, če imate pri roki naslednji čebulni zvarek.

voda (glede na velikost lonca)
1 čebula
1 žlica soli

Umazan lonec napolnite z vodo in pustite stati 1 uro, nato čebulo razrežite na osmine in jo skupaj s soljo stresite v vodo ter kuhajte 10 minut. Zažgana plast odstopi in lonec lahko očistite z gobico za pomivanje.

Porumenelo perilo
Za porumenelo perilo obstaja izvrstno naravno belilno sredstvo. Beljenje traja malo dlje kot z umetnimi belili, vendar ravnate skrbno do okolja.

4 čebule
25 g jedrnega mila (dobite ga v trgovinah z zdravo prehrano in v drogerijah)
1 l kisa
100 g lesnega pepela

Čebule olupite in drobno nasekljajte. Jedrno milo naribajte. Čebulo, kis, milo in pepel zmešajte in v loncu prevrite. Mešanico zlijte v kad in perilo namakajte 12 ur. Zatem ga splaknite in operite. Posamezna mesta lahko s tem sredstvom tudi zdrgnete.

Koristnih napotkov uporabe čebule pa kar ni konca. Če želite odpraviti neprijeten vonj po sveži barvi, potem v prostor postavite prepolovljene čebule. Ko pa se pojavijo madeži na gladkem usnju, jih zdrgnite s polovico čebule, zatem pa spolirajte z mehko krpo.