Pripravke lahko pripravite tudi iz čebule. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Pripravke lahko pripravite tudi iz čebule. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Metode razkuževanja z ekološkimi sredstvi je opisala Marija Gregori z Biotehniškega centra Naklo.

Pripravki naj ne bodo premočni
Najpogosteje uporabljajo metodo tretiranja semen z vodno paro, vendar želijo pri ekološki pridelavi doseči takšen učinek, kot ga dosežejo pesticidi pri konvencionalnem načinu razkuževanja semen. "V te namene uporabljamo čaje oziroma poparke iz različnih zelišč," je pojasnila Gregorijeva. Tu morate biti pozorni, saj lahko prevelike koncentracije povzročajo nezaželene učinke. "Če boste seme namakali v premočnem čaju, na primer, iz žajblja ali česa podobnega, bo prevelika koncentracija izvlečka ostala na povrhnjici semena, in lahko se zgodi, da vam seme ne bo kalilo."

Z razkuževanjem odstranite morebitne patogene, ki bi lahko zavrli kalitev
Pred obdelavo semena se morate pozanimati, koliko časa lahko posamezno seme namakate. Na splošno velja, da večja semena s tršo lupino lahko dalj časa namakate v topli vodi, ki ima od 45 do 50 stopinj Celzija. Drobna semena s tanjšo lupino pa manj časa in nižjih temperaturah. Na voljo so pripravki iz neemovega olja, sami pa jih lahko pripravite iz čebule, česna in različnih zelišč, kot so kamilica, timijan, dobra misel, pripravki iz alg in drugo. "S tem želimo doseči, da seme na površini razkužimo ali odstranimo potencialne patogene, ki bi lahko škodovali pri kaljenju semena ali pozneje sami rastlini," je pojasnila Gregorijeva.

Pripravke lahko naredite doma
V posodo daste 1/3 zelišča in ga poparite z vrelo vodo. Semen ne smete potopiti v vrelo vodo, zato počakajte, da se pripravek ohladi na manj kot 50 ºC. Seme pustite v čaju 5‒10 minut, nato ga vzamete iz kopeli in osušite (sicer bo začelo kaliti) ter primerno shranite, če to delate pred setvijo, na primer že jeseni. Gregorijeva pa priporoča, da seme razkužite tik pred setvijo. S tem postopkom boste zmanjšali možnost prenosa bolezni, ki se lahko razširi iz semena v posevek.

Celoten pogovor lahko poslušate v oddaji Zeleni nasveti na http://radioprvi.rtvslo.si/2016/02/zeleni-nasveti-13/.