Pri shranjevanju živil je zelo pomembno, da preprečite navzkrižno onesnaževanje. To pomeni, da gotovih živil, na primer kuhanih jedi, solat idr. ne smete okužiti s surovimi živili. Foto: Barbara Renčof
Pri shranjevanju živil je zelo pomembno, da preprečite navzkrižno onesnaževanje. To pomeni, da gotovih živil, na primer kuhanih jedi, solat idr. ne smete okužiti s surovimi živili. Foto: Barbara Renčof
false
Potencialno nevarna živila shranjujte v hladilniku, pri pogrevanju jih prevrite, saj si tem zagotovite varno uživanje. Foto: RTV SLO

Ravno neustrezna – previsoka temperatura je pogosto vzrok za okužbo in kvarjenje živil. Ustrezno temperaturo morate vzdrževati med prevozom živila iz trgovine, shranjevanjem doma ter pripravo. S pravilnim shranjevanjem boste ohranili kakovost živil in zmanjšali tveganje za okužbe z njimi.

Hrano kupujte premišljeno
Pavel Pollak z NIJZ je pojasnil, da poznamo dva kroga uporabnosti, in sicer do določenega datuma in uporabno najmanj do označenega datuma, kar se nanaša na živila, ki niso tako nevarna, na primer moka in sladkor, ki ju lahko uporabite tudi po preteku roka. "Po prihodu domov morate živila čim prej shraniti na primerno mesto in poskrbeti, da bodo na ustrezni temperaturi. Če jih ne boste pravilno shranili, bodo splesnela ali zgnila ter spremenila vonj in okus, zmanjšala se bo tudi vrednost hranil."

Pri shranjevanju živil upoštevajte označbe na posameznih izdelkih ali druga navodila proizvajalcev, predvsem glede zahtevane temperature, roka uporabe in toplotne obdelave. Nakupe načrtujte, da ne boste imeli prevelike količine hrane v hladilniku in vam je ne bo treba pozneje celo zavreči, svetuje Pollak.

Vzdržujte primerno temperaturo
"Potencialno nevarna živila omogočajo hitro in progresivno rast mikroorganizmov, ki so povzročitelji okužb. To so tudi živila, ki vsebujejo zdravju škodljive kemijske in fizikalne agense ali tujke," je pojasnil Pollak. V živilih so lahko tudi koščki stekla ali lesa, ki v živila zaidejo po nesreči. Potencialno nevarna so tudi surova živila in termično obdelana živila rastlinskega ali živalskega izvora oziroma sestavljena živila. Od toplotno obdelanih so to meso, ribe, jajca, testenine, riž, mleko in zelenjava, na primer fižol. Ta živila morate hraniti na hladnem ali vzdrževati temperaturo nad 63 ºC, saj ta dva ukrepa preprečujeta hiter razvoj bakterij.

Rib ne zamrzujte dvakrat
Če z ribami ne boste ravnali pravilno, se bodo hitro pokvarile. Kupujte jih od preverjenih dobaviteljev in tik pred odhodom domov, da ne bodo predolgo časa v avtu. Priporočljivo je, da jih med prevozom do doma daste v hladilno vrečo ali torbo. Doma jih takoj shranite v hladilnik, v katerem naj bo temperatura nižja od 5 ºC, ali v zamrzovalnik (‒18 ºC). Že odtajanih rib ne smete znova zamrzniti.

Še posebej morate biti previdni pri uživanju jedi iz surovega mesa, kot so tatarski biftek, karpačo, surove ribe, školjke, mehki siri in izdelki iz nepasteriziranega mleka. Potencialno nevarna živila shranjujte v hladilniku, pri pogrevanju jih prevrite, saj si tem zagotovite varno uživanje.

V hladilnike namestite termometre
Najustreznejša temperatura za zmrzovanje je ‒18 ºC ali manj, medtem ko naj bo temperatura v hladilniku 2‒8 ºC. Poskrbite, da ta ne bo preveč poln, saj potem slabše hladi, živila pa razporedite tako, da se ne bodo navzkrižno onesnažila. Za pravilno delovanje morate hladilnik tudi redno čistiti. Najbolj obremenjeni so poleti, ko večina ljudi daje prednost osvežilnim pijačam, zato so temperature v hladilniku previsoke, kar vpliva na hitrejšo kvarljivost živil.

Raziskave so pokazale, da hladilniki v gospodinjstvih pogosto niso dobro vzdrževani in obratujejo nad priporočenimi temperaturami. Zato Pollak predlaga, da si kupite termometre, ki jih namestite v hladilnik. Predvsem v poletnih mesecih in ob prenapolnjenost hladilnika je priporočljivo, da spremljate temperaturo v hladilniku, saj takrat temperatura zraka niha. Vrat oziroma pokrovov hladilnih naprav ne pustite odprtih dalj časa. Da bodo hladilne naprave dobro delovale, jih morate redno čistiti in odmrzovati, če nimajo samoodtajevalne funkcije (frost free).

Upoštevajte pravilo izpodrivanja
Pri shranjevanju živil je zelo pomembno, da preprečite navzkrižno onesnaževanje. To pomeni, da gotovih živil, na primer kuhanih jedi, solat idr. ne smete okužiti s surovimi živili. Gotova živila shranjujte na zgornjih policah, zamrznjena živila pa postavite na nižje, da tekočina pri odtajevanju ne bo prišla v stik z njimi. Pri zlaganju upoštevajte načelo izpodrivanja, kar pomeni, da starejša živila shranjujete spredaj, saj jih tako tudi prej porabite kot tista, ki ste jih pozneje kupili.

Neočiščene delovne površine ali kuhinjski pripomočki so ravno tako lahko vzrok za okužbo živil, zato jih po uporabi takoj očistite, da preprečite razvoj bakterij. Pazite na to, da ne boste istih pripomočkov uporabljali za surova živila (meso, ribe) in gotove jedi, saj lahko v tem primeru živila onesnažite.