Raziskave na živalih so pokazale, da akrilamid povzroča raka, teh ugotovitev pa še niso potrdili pri ljudeh. Foto: EPA
Raziskave na živalih so pokazale, da akrilamid povzroča raka, teh ugotovitev pa še niso potrdili pri ljudeh. Foto: EPA

Akrilamid je spojina, ki je v številnih jedeh in je naravni stranski proizvod kuhanja. Najvišje ravni akrilamida so v jedeh z veliko škroba, ki so bile toplotno obdelane pri temperaturi, višji od 120 stopinj Celzija, torej jedeh, kot so čips, popečen kruh, krekerji, piškoti in tudi kava.

Tako tudi pri pečenju kruha za toast nastaja veliko akrilamida, temnejši kot je kruh, več je akrilamida, sporoča FSA, saj med peko pride do kemične reakcije med sladkorjem, vodo in aminokislinami, ki so v kruhu.

Raziskave na živalih pokazale škodljivost
Raziskave na živalih so pokazale, da akrilamid negativno vpliva na DNK in povzroča raka, zato je obveljala domneva, da podobno velja tudi za ljudi, čeprav za to še ni na voljo znanstvenih dokazov. Akrilamid pa je poleg nevarnosti za nastanek raka obravnavan tudi kot spojina, ki ima negativne učinke na živčni in reprodukcijski sistem.

Kljub pomanjkanju znanstvenih dokazov za vpliv akrilamida na ljudi pri FSA svetujejo ljudem, da zmanjšajo količino te spojine v svoji redni prehrani in da pri peki živil, ki vsebujejo veliko škroba, skrbijo, da jih popečejo le do zlato rumene barve, poroča BBC.

Akrilamid je tudi v tobačnem dimu, zato so kadilci izpostavljeni v povprečju štirikrat večjim količinam akrilamida kot nekadilci.