Bolniki že lahko izkoristijo možnost zdravljenja z medicinsko konopljo
Trenutno jim lahko zdravniki predpišejo terapijo na beli recept
Objavljeno: 2. april 2017 ob 10:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Tablete, zdravila
Na beli recept lahko trenutno dobite smolo, kapljice in svečke, medtem ko vršičkov v naših lekarnah še ni na voljo. (fotografija je simbolična) Foto: BoBo

Zdravljenje s konopljo in njenimi derivati je po nekaterih državah že razširjeno, v Sloveniji naj bi ga dokončno uvedli do konca tega leta. Že zdaj pa se lahko bolniki zdravijo s konopljinimi pripravki, ki jih dobijo na beli recept.

Največ izkušenj imajo na onkološkem inštitutu, kjer je zdravljenje tudi najbolj vpeljano, saj imajo na oddelku za paliativo na tem področju že izkušnje. Pojasnila v zvezi z zdravljenjem z medicinsko konopljo je v oddaji Ambulanta 202 podal Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Zdravljenje z medicinsko konopljo na beli recept
Z uredbo vlade, ki je bila sprejeta pred nekaj dnevi, vendar še ni uveljavljena, so se odprle možnosti za zdravljenje z medicinsko konopljo ter njenimi derivati in zdravili. "Dosegljiva so tudi zdravila na podlagi konoplje, vendar še niso prišla v slovenski prostor. V tem trenutku imamo dronabinol (THC) in CBD. Zdravnik napiše na beli recept razmerje substanc v raztopini in s tem gre bolnik v lekarno, kjer mu farmacevt pripravi raztopino s konkretnimi navodili. Trenutni problem je, kako vzpostaviti terapevtski odmerek, ki ga morajo obvladati terapevti in drugi zdravstveni delavci. Pacient, ki je na teh substancah, ne sme biti zadet, in sicer ne sme imeti občutka, da ne obvladuje prostora in časa. Niti ne sme imeti prenizkega odmerka. Da to dosežejo, lahko traja od dva do tri tedne," je pojasnil Krek.

Na prvem izobraževanju so zdravnikom pojasnili, kako predpisovati pripravke, vendar Krek opozarja, da je v praksi to včasih težko izvesti. Ob predpisovanju konopljinih zdravil mora zdravnik običajno zmanjšati količine drugih zdravil, ki jih mora tudi zelo dobro poznati zaradi interakcije z dronabinolom in CBD-jem. Po izkušnjah iz Kanade, Kolorada in drugih držav verjetno večina zdravnikov tovrstnih pripravkov in zdravil ne bo predpisovala. Na začetku je tudi nemogoče izobraziti vso zdravniško stroko, zato bodo nekateri zdravniki podali pacientom informacije, na koga se lahko obrnejo pri zdravljenju z medicinsko konopljo.

"Veliko pričakujemo od klinik, razširjenih strokovnih kolegijev, da bodo terapijo skušali uvesti na svoje področje in določili tudi indikacije. Na podlagi tega bomo v Sloveniji dobili nabor indikacij, ki bodo veljale za zdravljenje s temi preparati."

Zdravniku povejte, da se zdraviti s konopljinimi pripravki
Krek predlaga, da tisti, ki že uporabljajo konopljine preparate, to povejo zdravniku, ker je pomembno, kaj jemljejo poleg obstoječih zdravil, ki jih ne smejo opustiti. »Imamo tudi izkušnje s smrtnim izidom, ko so ljudje prenehali redno terapijo, ker so verjeli, da se bodo pozdravili s konopljo. Pacientom predlagam, da zaradi jemanja konopljinih pripravkov ali zdravil ne opustijo terapije, ki jim jo je predpisal njihov zdravnik. To ni zdravilo, ki bi ga lahko vsak uporabljal,« je poudaril Krek. Narobe je to, da je dobila konoplja status zdravila, ki pozdravi popolnoma vse bolezni in deluje preventivno, kar pa seveda ne drži.

Previdno s kupovanjem na črnem trgu
Na beli recept lahko trenutno dobite smolo, kapljice in svečke, medtem ko vršičkov v naših lekarnah še ni na voljo. "Ključno je, da dobi bolnik konopljo, ki je dejansko vzgojena za zdravljenje. Večina konoplje, ki se kupuje na črnem trgu, to ni. Po navadi za hitrejšo rast uporabljajo marsikaj. To, kar kupijo bolniki na črnem trgu, nima nobene dokumentacije, da bi vedeli, kaj dejansko plačajo. Ne vejo, ali so zraven še kakšne druge substance, na primer težke kovine, saj to na črnem trgu ni nadzorovano," je pojasnil Krek.

Trenutno je vse samoplačniško, vendar »so imeli sestanek z zavarovalnico, kjer so se pogovarjali o tem, da bi ta zdravila krilo zdravstveno zavarovanje. Zdravniki naj bi paciente informirali o tem, na koga naj se obrnejo, da bodo ob določenih indikacijah zdravila tudi dobili.«

Z gostom se je na Valu 202 v oddaji Ambulanta 22 pogovarjala Jana Vidic. Oddaji lahko prisluhnete na spodnji povezavi.B. L.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
k500
# 03.04.2017 ob 08:25
Vsak državljan slovenije mora imeti pravico saditi konopljo za lastno uporabo na svoji njivi ali vrtu.
Epafrodit
# 02.04.2017 ob 21:19
To, kar kupijo bolniki na črnem trgu, nima nobene dokumentacije, da bi vedeli, kaj dejansko plačajo.

To je res a problem je hitro rešljiv: Dovolite ljudem, da sami gojijo medicinsko konopljo za svoje potrebe. A to pa ne? Farmacija ne dovoli? A to je to! Bi se jim kšefti zmanjšali.
rokers
# 03.04.2017 ob 20:35
Se strinjam, da bi se morala konoplja legalizirat - seveda z nekimi omejitvami. Prodaja pa kot alko: omejena in obdavčena. In kdor prodaja mladoletnemu velika kazen. Je pa res, da sedaj folk pretirava, da je konoplja čudežno zdravilo, brez slabih lastnosti in negativnih učinkov. Konopljo se da uporabljat in zlorabljat in ker smo ljudje nagnjeni k zlorabam, je prav da se uporabo (prodajo, proizvodnjo, konzumiranje) kontrolira, da bo čim manj zlorabe.
Sicer sem pa za legalizacijo vseh drog, kajti tako služijo samo mafija in dilerji, kdor se hoče drogirat se bo ne glede na to ali je kaj ilegalno ali ne. Edino če bi imeli Filipinskega predsednika:) bi se izšlo z prepovedmi.
tyhobrahe
# 02.04.2017 ob 22:13
Ja saj res, tudi za nekaj litrov vina je potrebno imeti dovoljenje za proizvodnjo. Bedarija. Sicer pa je danes znanje o konoplji še na začetku. Ob vedenju, da so iz nje sintetizirali farmacevti že na stotine učinkovin me kar zmrazi. Z genetskim inženiringom uničujejo še tisto nekaj kar je zdravega v konoplji.
kristjan31
# 18.04.2017 ob 15:15
Le kdo bo jemal dronabinol, ki je dosegljiv na beli recept? to je UMETEN THC, KI JE ZELO ŠKODLJIV. To je vse skupaj zavajanje naroda! Vršičkov na recept nikoli ne boš dobil v RS, vse skupaj je SAMO LAŽ.
kristjan31
# 18.04.2017 ob 15:13
In kdo bo pregrešno drago konopljo plačeval na beli recept??? Nihče.

Kateri zdravnik ti bo predpisal konopljo v bananistanu Sloveniji? Noben. Pika.